Název:Koláč z kefíru a čokolády
Ingredience:
Ingredience: |
špaldová celozrnná mouka | 2 hrnky |
třtinový cukr | 1/2 - 3/4 hrnku |
bezfosfátový prášek do pečiva | 1 ks |
kefírové mléko (podmáslí) | 1 a 1/2 hrnku |
vejce | 2 ks |
banán | 1 ks |
sůl | špetka |
smetana (min 30%) | 120 ml |
plnotučné mléko | 100 ml |
kvalitní hořká čokoláda (min 70%) | 100 g |
máslo | 1 lžíce |
(třtinový) moučkový cukr | dle chuti |
ostružiny | dle chuti |
máslo | na vymazání formy |
mouka | na vysypání formy |
Postup přípravy:K tomuto receptu nemám ani žádný zvláštní příběh. Byl to jeden z takových těch pokusů/omylů. Buď to vyjde, a nebo ne. Navíc jsem chtěla zkusit něco jednoduchého. Využila jsem vše, co dům dal, a postup založila hrníčkové bábovce. Jako bábovka ale nechutná, je opravdu hodně vláčná a kdybych koláč sama nepekla, myslela bych si, že je v něm určitě pudink. Pro příště bych možná akorát přidala ještě čokoládu navíc. Ale kdo ví, méně je někdy více.
- Smetanu spolu s mlékem přiveďte k varu.
- Jakmile začne mléčná směs bublat, stáhněte ji z plotny, vhoďte do ní nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se složky nespojí v hladkou a lesklou čokoládovou ganache.
- Nakonec do čokolády vmíchejte lžíci másla.
- Ve středně velké míse promíchejte společně špaldovou mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidejte kefír, vejce a nahrubo nastrouhaný banán. Důkladně promíchejte v hladké těsto.
- Půlku z těsta odlijte do nádoby s čokoládovou ganache a promíchejte.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem.
- Okraje formy i včetně pečicího papíru vymažte máslem a vysypte špaldovou moukou.
- Nejprve do formy nalijte světlé těsto a poté těsto čokoládové.
- Pečte na 175°C cca 45 – 50 minut. (Koláč bude i po upečení velmi vláčný, proto zde příliš nefunguje test se špejlí).
- Hotový koláč posypte moučkovým cukrem a zdobte čerstvými ostružinami.
TIP: Čokoládovou ganache můžete použít i na polití hotového koláče.
TIP: Podávejte s domácí šlehačkou.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno