Pažitka
Název:

Koláčky kynuté - nekynuté


Koláčky kynuté - nekynuté


Ingredience:
Ingredience na 40 - 50 koláčků:
hladká výběrová mouka500 g
sůl1 lžička
žloutek2 ks
vanilkový pudink1 balíček
vanilkový cukr1 balíček
moučkový cukr3 lžíce
olej200 ml
mléko250 ml
droždí42 g (kostka)
Postup přípravy:

Upečte si výborné nadýchané koláčky s povidly a posypané drobenkou.

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci (z těch tří celkových) cukru a lžíci mléka. Umícháme kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbývající ingredience vč. kvásku a vymícháme pružné nelepivé těsto. Lžící odebíráme kousky, které roztáhneme prsty a plníme náplní. Pevně uzavřeme, zakulatíme a klademe na plech vystlaný papírem na pečení. Děláme rozestupy, aby se nám koláče neslepily. Lze dělat i tak, že těsto rozválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky, které pak plníme. Do koláčků udělám veprostřed důlek, já to dělala prstem :-)))). Do důlku umístíme povidla, kraje potřeme bílkem, který si rozšleháme s trochou studené vody. Na povidla umístíme drobenku a dáme péci do trouby rozehřáté na 180 st. Pečeme cca 12 minut. 
S těstem se moc dobře pracuje a výhodou je, že nemusíme čekat, než nám vykyne. Doporučuji si nejdříve udělat náplň a drobenku, a pak teprve těsto. Plníme čímkoliv, já dělala náplň tvarohovou.
Z tohoto množství je 40 - 5O koláčků, záleží, jak velké je děláme.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno