Pažitka
Název:

Kopečkový jablečný koláč


Kopečkový jablečný koláč


Ingredience:
Ingredience na těsto:
polohrubá mouka600 g
cukr moučka250 g
změklé máslo250 g
zakysaná smetana4 lžíce
prášek do pečiva1 sáček
Náplň:
malá jablka10 ks
mleté oříšky (mandle, liskové, vlašské)2 lžíce
cukr krupice2 lžíce
skořice2 lžičky
rozinky1 hrst
Postup přípravy:

Máte připravenou nějakou mlsku ke kávě, nebo čaji? Pokud né, tak mám pro Vás bezva tip! Dlouho jsem vymýšlela, jaký koláč upéct, protože Vendulka chtěla zase něco s jablíčkama. No a tak vznikl „Kopečkový jablečný koláč“.

Nejprve si připravíme těsto.
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v lednici, aby nám ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
Poté si připravíme jablka, která oloupeme, rozkrojíme na půl a vyjmeme jadřinec.
Plech si vymažeme tukem, nebo vyložíme pečícím papírem.
Těsto si rozdělíme na polovinu a vyválíme.
První polovinu vyváleného těsta položíme na připravený plech vymazaný tukem, posypeme oříšky, rozinkami a poklademe půlky připravených jablek (skládala jsem 5x4 půlky), které posypeme cukrem promíchaným se skořicí.
Pak již jen vyválíme druhou půlku těsta a „přikryjeme“ jablka.
Mezery mezi jablky jemně přitlačíme rukou.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C, cca 35-40 minut do růžova.
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Dlouho jsem vymýšlela, jaký koláč upéct, protože Vendulka chtěla zase něco s jablíčkem.
No a tak vznikl „Kopečkový jablečný koláč“, který se nám povedl a můžeme Vám jej s Vendulkou jen a jen doporučit!
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno