Omáčka: | |
velké bílé fazole (v suchém stavu) | 200 g |
jasmínová rýže (basmati, kulatozrnná...) | 80 g |
loupané mandle | 80 g |
voda | 1000 ml |
sůl | špetka |
čerstvý kopr | 30 - 40 g |
citronová šťáva | 3 lžíce |
černá sůl Kala Namak | 3/4 lžičky |
lahůdkové droždí | 2 lžíce |
libeček | 1 lžička |
majoránka | 1 lžička |
Dále: | |
brambory | 12 ks |
drcený kmín | 1 lžička |
bambová sůl (nemusí být, postačí osolit) | 1/2 lžičky |
čerstvý kopr | dle chuti |
Neodolatelná koprová omáčka určitě nadchne všechny. Podávala jsem ji na oslavě mých krásných 30-tých narozenin a chutnala naprosto všem.
Kopr vonný je nenahraditelný a nepostradatelný v kuchyni. Léčivé účinky má téměř celá rostlina. Nepoužívají se pouze kořeny. Má antibakteriální účinky. Odstraňuje nadýmání a pomáhá při žaludeční nevolnosti. Kopr tiší kašel a mírní bolesti hlavy. Má močopudné účinky a podporuje tvorbu mateřského mléka. Užívá se při nespavosti a celkově zklidňuje organismus. Zevně urychluje hojení drobných ran a ve formě koupele posiluje nehty. Žvýkání semen kopru osvěžuje dech.
K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme brambory vařené v páře, které jsem ochutila bambovou solí, drceným kmínem a čerstvým koprem. Velice se k bramborům hodí ještě napařená brokolice ochucená sušeným mletým česnekem. Určitě tuto kombinaci vyzkoušejte, je to opravdu dobrota.
Postup: