Pažitka
Název:

Koprovka

vegetariánský recept


Koprovka


Ingredience:
Ingredience:
máslo40 g
mouka2 vrchovaté lžíce
hovězí vývar500 ml
smetana200 ml
svazek čerstvého kopru100 g
cukr2 lžičky
sůl dle chuti
šťáva z citronu dle chuti
K podávání:
vejce dle chuti
nové brambory dle chuti
Postup přípravy:

Po dlouhé době jsem se vrhla na přípravu takové české klasiky, na které vyrůstal snad každý z nás. Tedy krom mého muže. Tomu jí nikdo nevařil a o to více jí miluje dnes.

Ano, můj manžel jeden z mála, kterému základní škola nezprotivila koprovku. Stále si ji vyžaduje, a když mu jí připravím, tak je v sedmém nebi.

Ale co si budeme povídat, nic zdravého to zrovna není. Je to plné jíšky, smetany, cukru, ale je to táááák dobrý. Takže jednou za čas, proč ne.

Jak jí máte vlastně nejraději vy? Někdo jí miluje s hovězím knedlíkem, já zase s vajíčkem a novými bramborami. A přesně tak jsem jí připravila dnes pro vás.

Nejprve si dáme vařit brambory. Nové brambory vaříme ve slupce.

Do kastrůlku vložíme máslo a necháme ho rozpustit na středním plameni.

Zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku.

Jíšku začneme pomalu zalévat vývare a musíme jí u toho metličkou rozmíchávat.

Dáme si vařit vajíčka. Vložíme je do studené vody a od bodu varu je vaříme 10 minut.

Vrátíme se k omáčce. Do kastrůlku začneme pomalu přimíchávat smetanu a opět rozmícháváme metličkou.

Téměř nakonec přidáme na jemno pokrájený kopr.

Zakápneme citronem. Ale s ním opatrně, ať omáčka není moc kyselá.

Přidáme cukr. A osolíme a opepříme.

Nové brambory a vajíčko si oloupeme a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Kuranova

    zavřít okno