Pažitka
Název:

Koprovka s vejcem a bramborem


Koprovka s vejcem a bramborem


Ingredience:
Ingredience:
kopr3 - 4 lžíce
mléko1 l
hladká mouka3 lžíce
ocet dle chuti
cukr dle chuti
sůl dle chuti
vejce dle potřeby
Vařené brambory:
brambory500 g
máslo dle potřeby
kmín dle chuti
Postup přípravy:

Koprovku si myslím, že je tak 50% lidí miluje a 50% nenávidí. Já se tedy přidávám ke skupině, která jí miluje. I když je pravda, že jsem ji ve školní jídelně nesnášela a chuť na ní přišla až tak nějak, s věkem.

Zhruba 800 ml mléka jemně osolíme a zahřejeme. V 200 ml zbývajícího mléka rozkvrdláme hladkou mouku a pomalu přiléváme do hrnce s osoleným zahřátým mlékem. Je důležité pečlivě míchat, aby se omáčka nepřipálila. Chvilku povaříme, přidáme nadrobno pokrájený kopr, dochutíme solí, cukrem a octem a necháme jen chvilku přejít varem, aby se omáčka díky octu nesrazila. K hotové omáčce podáváme vejce uvařené natvrdo, nebo uvařené hovězí maso a houskový knedlík, či uvařené brambory.

VENDY TIP! Pro zjemnění ke konci můžeme přidat smetanu. Pokud je omáčka moc hustá, zředíme ji trošku mlékem. Kopr varem ztmavne, proto jej přidáváme až ke konci varu. Je dobré si trochu pokrájeného kopru nechat na závěr na posypání, či vmíchání pro hezčí barvu omáčky.

Příloha – vařený brambor
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Poté vložíme do hrnce, přidáme vodu, sůl a kmín. Brambory vaříme do měkka, poté slijeme a servírujeme posypané jemně nakrájeným koprem.

Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem, 
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu jsou vysílané od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde: 
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam

Fotos by: Katalin Sándor

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno