Ingredience: | |
máslo | 50 g |
hladká mouka | 50 g |
vývar | 1 l |
posekaný kopr - svazek + stonky | plná hrst |
smetana 31% | 200 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
ocet 8% | dle chuti |
brambory (vařené ve sluce a oloupané) | dle potřeby |
vejce (1-2 na porci) | 4 - 8 ks |
Koprovku dělám na dva způsoby. Ten první je s masem a zeleninou, pěkně pomalu pečeným a taky s knedlíkem. To je Zdendova koprovka. Tu ale dělám na podzim nebo v zimě. V létě dělám tuhle rychlou verzi. Ta je zase moje oblíbená.
Nezapomeňte do omáčky při vaření přidat stonky kopru. Většina lidí je vyhazuje, ale koprovce dodají fakt pořádně koprovou chuť a vůni. Vyhodit je by byla hrozná škoda!
Vajíčka máme čerstvá, od sousedů. Kdo někdy loupal skořápku z čerstvých vajec ví, že to moc dobře nejde. Ale ta chuť! (tímto omluvte vzhled vajíček na fotce :))
Jelikož má na chuť koprovky každý vlastní názor, na konci receptu je psáno doladění octem, cukrem nebo solí. Recept jsem ale napsala tak, jak ho dělám já. To znamená 1 lžíce octa bez cukru.
Kopr odtrhněte ze stonků a posekejte najemno. Stonky dejte stranou, budou potřeba.
V rendlíku rozehřejte máslo a vsypte mouku. Za stálého míchání vznikne po 2 minutách světlá jíška.
Pomalu po částech začněte přidávat vývar a stále metličkou dobře promíchávejte.
Osolte (pokud jste použili nesolený vývar) a přidejte všechny stonky kopru. Na mírném plamenu vařte 30 minut.
Po půl hodině z omáčky vyndejte všechny koprové stonky a vlijte smetanu. Vypněte sporák a do omáčky přidejte nasekaný kopr.
Přidejte lžíci octa a promíchejte.
Ochutnejte a podle chuti dolaďte octem, případně cukrem nebo solí podle vlastní chuti.
Koprovku podávejte s vajíčkem a bramborem.
Podrobné info: