Ingredience: | |
mléko | 1 l |
kopr | 3 - 4 lžíce |
vejce | dle potřeby |
hladká mouka | 3 lžíce |
ocet | dle chuti |
cukr | dle chuti |
sůl | dle chuti |
A víte co? Koprovka je prostě super omáčka. A dnes už ji neuvařím, ale pokud seženu kopr, zítra se na ní vrhnu. I když, možná mám ještě kopr v mrazáku.
Zhruba 800 ml mléka jemně osolíme a zahřejeme. Ve zbývajících 200 ml mléka rozkvedláme hladkou mouku a pomalu přilíváme do hrnce s osoleným zahřátým mlékem. Je důležité stále a pečlivě míchat, aby se omáčka nepřipálila. Chvilku povaříme, přidáme nadrobno pokrájený kopr, dochutíme solí, cukrem a octem a necháme jen chvilku přejít varem, aby se omáčka díky octu nesrazila. K hotové omáčce podáváme vejce uvařené natvrdo, nebo uvařené hovězí maso a houskový knedlík, či uvařené brambory.
VENDY TIP!
Pro zjemnění můžete ke konci vaření přidat smetanu. Pokud je omáčka moc hustá, trošku ji zřeďte mlékem. Kopr varem ztmavne, proto jej přidáváme až ke konci varu. Je dobré si trochu pokrájeného kopru nechat na závěr na posypání, či vmíchání pro hezčí barvu omáčky.