Ingredience: | |
rajčata | 4 kg |
cibule | 1 kg |
čerstvý zázvor | 150 g |
česnek | 1 větší palice |
chilli papričky | 6 ks |
celer | 8 řapíků |
jablečný ocet | 0,5 l |
třtinový cukr | 200 g |
sůl | 4 lžičky |
červená paprika | 2 lžíce |
Koření: | |
celý zelený pepř | 1 lžička |
hřebíček | 2 lžičky |
semena koriandru | 4 lžíce |
kardamom | 6 tobolek |
muškátový květ | 2 lžičky |
V loni jsem v tuto dobu nestíhala a letos to není o moc lepší. Ale zařekla jsem se, že vám ty moje oblíbené recepty na sirupy, kečupy, chutney a likéry prostě musím napsat. Uvidíme, co letos stihnu. Každopádně se budu snažit napsat co nejvíce. V říjnu vám asi recept na kečup nebude moc platný a do roka na něho zapomenete. Samozřejmě, že nejlepší kečupy jsou z rajčat posbíraných v plné sezóně, tedy v létě. Tu chuť nenahradíte ničím. Pokud si rajčata nepěstujete sami, snažte si koupit rajčata z produkce ve vašem okolí. Nebo alespoň z české, polské nebo slovenské produkce. Tak máte jistotu, že rajčata nebyla trhaná ještě zelená a zrála někde v kamionu. A také tím pomůžete lokálním zemědělcům a životnímu prostředí. Ale co vám budu, že jo... pojďme rychle na ty recepty.
Dnešní je na úžasný kořeněný kečup, což je moje nejoblíbenější varianta (společně s paprikovým kečupem) a prostě ho musíte vyzkoušet.
Rajčata, zázvor a česnek nahrubo nasekejte v robotu. Cibuli nakrájejte na jemno. Vše dejte do velkého kastrolu. Do plátýnka dejte všechno koření, zavažte a dejte do hrnce. Přidejte i svázané řapíky celeru. Uveďte k varu a vařte asi 30 minut. Vyjměte sáček s kořením a celer. Směs rozmixujte tyčovým mixérem a znovu vařte 1 a půl hodiny. Přidejte ocet, cukr, sůl a papriku. Za stálého míchání vařte ještě další cca 1 hodinu, dokud kečup nezhoustne. Nalijte do horkých lahví a sterilujte 20 minut na 85°C.
Podrobné info: