Ingredience: | |
kuskus | 250 ml |
plnotučné mléko | 250 ml |
vanilkový cukr | 2 lžíce |
celá skořice nebo 1/2 lžičky mleté | 1 ks |
hřebíček | 2 ks |
kardamom | 2 tobolky |
sůl | špetka |
vejce | 2 ks |
smetana | 150 ml |
javorový sirup nebo med | 4 lžíce |
zralé hrušky | 4 ks |
Chuť na něco sladkého bez mouky a košíček výborných hrušek mě přivedly na upečení kuskusového nákypu. Použijte klidně rýži, i ovoce můžete zvolit jiné, podle vaší chuti, třeba meruňky nebo jablka. Ovonět nákyp můžete různými kombinacemi koření, které máte rádi. Servírujte se zakysanou smetanou, zmrzlinou nebo jen tak samotné, jako jsem to udělala já.
V rendlíku přivedeme těsně pod bod varu mléko se solí, cukrem a kořením. Horkým mlékem přelijeme kuskus, přiklopíme a necháme bobtnat.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky jemně prošleháme s javorovým sirupem a smetanou.
Kuskus načechráme vidličkou a jemně do něj vmícháme žloutkovou směs i sníh. Do máslem vymazané formy nalijeme polovinu směsi, poklademe ji dvěma oloupanými a na kostičky nakrájenými hruškami. Zakryjeme zbytkem kuskusu a navrch poklademe další dvě na plátky nakrájené hrušky.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C zhruba 40 minut až povrch zezlátne.