Ingredience: | |
plnější husté květy černého bezu | 9 ks |
kefír | 300 ml |
hladká mouka | 140 g |
nadrobno nasekaný libeček | 4 lžíce |
sušený medvědí česnek | 2 lžíce |
prášek do pečiva | 1 lžička |
sůl | 1/2 slžičky |
tuk | na smažení |
Nastává čas kvetoucího černého bezu. Pojďte ochutnat smažené květy kosmatice ve slaném těstíčku.
Květy opláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout. Pokud provedeme sběr v čistém prostředí, tak květy pouze oklepeme od případných broučků ap.
Z kefíru a mouky umícháme hustější těstíčko, asi jako na palačinky, přidáme nakrájený libeček, medvědí česnek a sůl.
Znova pořádně promícháme a necháme alespoň 10minut odpočinout. Do odpočatého těstíčka vmícháme kypřící prášek do pečiva.
Poté každý kus květu zamáčkneme jakoby mírně do špetky a důkladně obalíme v těstíčku. Pokládáme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku a velice pozvolna, aby se těstíčko dobře propeklo i uvnitř květů smažíme cca 7minut do zlatavé barvy.
Nůžkami odstřihneme zbytky přečnívajících stopek, květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 7minut.
Po usmažení klademe na ubrousek, nebo papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný tuk.
Podáváme se zeleninovou přílohou.
Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší.