Ingredience: | |
kosmatice | 16 květů |
kefír | 180 ml |
hladká mouka | 150 ml |
vejce | 1 ks |
větší ředkvičky | 6 ks |
kypřící prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
olej | na smažení |
plátky ředkviček | na ozdobu |
V aleji za domem nám po roce začíná kvést "levná" surovina - černý bez.V těstíčku osmažené květy máme rádi ve sladké i slané verzi.Opět se těšíme na slané kefírové těstíčko obohacené o nastrouhanou červenou ředkvičkou.Tu můžeme nahradit nastrouhanou kedlubnou,mrkví, nebo šťavnatým a voňavým celerem.
Ředkvičky očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Promícháme se špetkou soli a necháme cca 10 minut vypotit.
Mezitím v misce ušleháme kefír s vejcem, přidáme mouku, umícháme těstíčko o hustotě jako na obalení květáku, nebo cukety a necháme chvilku odpočinout.
Z ředkviček vymačkáme puštěnou šťávu a vložíme je do mísy s těstíčkem. Přidáme prášek do pečiva, sůl, špetku pepře a vše promícháme.
Na pánev dáme rozehřát olej.
Z bezových květů otřepeme případný hmyz. Do ruky mezi špetku z prstů za stonky uchopíme 3-4 květy, důkladně je protáhneme těstíčkem a vložíme na pánev s rozehřátým olejem.
Pozvolna smažíme 6-7minut do zlatavé barvy.
Poté nůžkami odstřihneme stonky, obracečkou květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 6minut.
Po usmažení klademe na papírovou utěrku vsáknout přebytečný tuk.
Podáváme se zeleninovou přílohou.
Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.