Pažitka
Název:

Kosmatice v kefírovo ředkvičkovém kabátku

vegetariánský recept


Kosmatice v kefírovo ředkvičkovém kabátku


Ingredience:
Ingredience:
kosmatice16 květů
kefír180 ml
hladká mouka150 ml
vejce1 ks
větší ředkvičky6 ks
kypřící prášek do pečiva1/2 lžičky
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
olej na smažení
plátky ředkviček na ozdobu
Postup přípravy:

V aleji za domem nám po roce začíná kvést "levná" surovina - černý bez.V těstíčku osmažené květy máme rádi ve sladké i slané verzi.Opět se těšíme na slané kefírové těstíčko obohacené o nastrouhanou červenou ředkvičkou.Tu můžeme nahradit nastrouhanou kedlubnou,mrkví, nebo šťavnatým a voňavým celerem.

Ředkvičky očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Promícháme se špetkou soli a necháme cca 10 minut vypotit.
Mezitím v misce ušleháme kefír s vejcem, přidáme mouku, umícháme těstíčko o hustotě jako na obalení květáku, nebo cukety a necháme chvilku odpočinout.
Z ředkviček vymačkáme puštěnou šťávu a vložíme je do mísy s těstíčkem. Přidáme prášek do pečiva, sůl, špetku pepře a vše promícháme.
Na pánev dáme rozehřát olej.
Z bezových květů otřepeme případný hmyz. Do ruky mezi špetku z prstů za stonky uchopíme 3-4 květy, důkladně je protáhneme těstíčkem a vložíme na pánev s rozehřátým olejem.
Pozvolna smažíme 6-7minut do zlatavé barvy.
Poté nůžkami odstřihneme stonky, obracečkou květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 6minut.
Po usmažení klademe na papírovou utěrku vsáknout přebytečný tuk.
Podáváme se zeleninovou přílohou.
Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno