Ingredience: | |
vepřová kotleta | 2 ks |
olivový olej | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Polenta: | |
instantní polenta | 200 g |
polotučné mléko | 400 ml |
máslo | 2 lžíce |
jemně nastrouhaný parmazán | 50 g |
sůl | dle chuti |
Zelenina: | |
máslo | 2 lžíce |
středně velká mrkev | 2 ks |
středně velký celer | 1/2 ks |
suché červené víno | cca 2 dcl |
zeleninový vývar | cca 2 - 3 dcl |
čerstvý rozmarýn | velká snítka |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Toto jídlo je jednoduché a chutné a přitom dostatečně odlišné na to, aby rozvířilo všednost nedělního stolu českých domácností. Polenta je skvělá surovina, se kterou se dá udělat spoustu jídel. Já se přiznám, že ji doma nevařím moc často, ale o to víc si na ní jednou za čas pochutnám. Polenta sama o sobě nevyniká nijak výraznou chutí, a proto se k ní zelenina na víně skvěle hodí. Toto jídlo se dá vlastně velmi dobře udělat ve vege variantě bez masa, ale u nás doma je to maso přece jen vyžadováno. Zelenina krásně nasákne chuť vína a rozmarýn vše doladí k dokonalosti. Je to přesně ten typ jídla, které vás potěší a zahřeje v sychravém dni.
Nejdříve si připravíme zeleninu. Tu očistíme, oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Ve středně velkém kastrolu rozpálíme máslo a zeleninu na něm chvíli opékáme. Poté zalijeme vínem a částí vývaru a přidáme snítku rozmarýnu. Vaříme doměkka, až se omáčka zredukuje. V případě potřeby dolijeme vývar. Kastrol odstavíme, rozmarýn vyndáme. Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na pánvi z každé strany prudce opečeme dozlatova. Poté je dáme do menšího pekáčku a ještě 10 minut dopečeme v troubě. Když se kotlet pečou, připravíme si polentu. V hrnci přivedeme k varu mléko, nasypeme do něj polentu, zmírníme plamen a mícháme do té doby, než se polenta začne oddělovat od stěn hrnce. Není-li polenta dostatečně krémová, přidáme ještě trochu mléka. Nakonec vmícháme sýr a máslo a případně dosolíme.
Na talíře servírujeme polentu spolu s teplou zeleninou a upečenou kotletou.
Podrobné info: