Ingredience: | |
kuřecí steaky (prsa) | dle počtu strávníků |
harissa pasta | dle chuti |
řepkový olej | trochu |
sůl | špetka |
Černá čočka s bulgurem: | |
černá čočka | 1 hrnek (200 ml) |
XL bulgur | 1 hrnek |
velká cibule | 1 ks |
masový vývar | dle potřeby |
olivový olej | trochu |
sůl | špetka |
Pokud podléháte vůni grilovaného masa stejně vášnivě jako já, dnešní recept by se vám mohl hodit. Kouřový odér, kterým maso nasákne, zavání přinejmenším obžérstvím. U takového druhu masa se ráda zapomínám a spořádám ho nekřesťanské množství. Takže, povolit opasky a směle do toho!
Potřeba je opravdu minimum surovin. Postačí jeden rozžhavený dřevěný uhlík, který dodá masu ten správný šmrnc a kus pořádné flákoty.
Maso naporcujeme, potřeme olejem, harissou a vložíme na pár hodin do chladu rozležet. Na steaky používám řepkový olej určený na smažení, který má vysoký bod rozkladu. To znamená, že se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a hravě pojme prudký žár ze suché pánve.
V tomto případě ochucuji maso pouze harissou. V kombinaci s kouřem vytvoří příjemné aroma, které není třeba dále vylepšovat, zde platí pravidlo - v jednoduchosti je krása.
Pokud nejste příznivci kuřecího masa, lze nahradit masem hovězím, telecím, jehněčím, krůtím..vegetariáni klidně použijí zeleninu.
Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty. Kvalitní pánev se silným dnem rozpálíme na sucho a všechny steaky v ní zprudka a z obou stran opečeme. Při otočení steaky jemně posolíme. Pokud děláte větší množství masa, hotové steaky v mezičase zabalte do alobalu a nechte dáchnout.
Z kousku alobalu vytvoříme malou mističku, do které nalijeme olej. Vložíme do pánve, kolem poskládáme hotové steaky. Do oleje vložíme rozžhavený uhlík a pánev rychle přiklopíme. Tím docílíme silného kouřového efektu. Zavřené necháme asi 5 minut udit, dokud uhlík nevyhasne. Během této doby pánev neotvírejte, zavalily by vás mraky dýmu. Když uhlík vyhasne, kouř se rozptýlý.
Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme. Například na černé čočce a bulguru.
Černá čočku s bulgurem
Na olivovém oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli (do hodně tmava, téměř do spálení). Přisypeme čočku a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem, případně dosolíme a vaříme téměř do měkka.
Bulgur osolíme a zalijeme vroucí vodou (v poměru 1:1). Necháme vstřebat veškerou tekutinu.
Hotový bulgur přisypeme k čočce a krátce povaříme. Podle potřeby přidáváme masový vývar. Konečná konzistence by neměla být příliš suchá, ale pěkně šťavnatá.
Podrobné info: