Ingredience: | |
České Ghíčko Bio | dle potřeby |
králičí játra, ledvinky | dle potřeby |
velká cibule | 1 ks |
cuketa | 60 g |
česnek | 1 stroužek |
majoránka | dle chuti |
lahůdková červená paprika | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Arborio kulatozrnná rýže | dle potřeby |
Byl by hřích nezužitkovat játra či ledvinky z domácího králíčka. Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah živin. Jsou hodnotným zdrojem minerálů, a to železa, fosforu, vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou. Milujeme je jen tak na cibulce, ale já se dnes rozhodla o menší změnu.
Játra a ledvinky, omyjeme, očistíme, pokrájíme. Na rozpálenou pánev dáme Ghí, orestujeme cibulku, přidáme pokrájené játra, orestujeme. Stáhneme z plotny, přidáme červenou papriku, na pár vteřin vrátíme zpět na plotnu, zamícháme, zalijeme vodou tak, aby byla játra ponořená. Přidáme najemno nastrouhanou cuketu, která nám vzniklou omáčku zahustí, majoránku, prolisovaný stroužek česneku, dusíme přibližně 8-10 minut. Po uplynutí této doby vyjmeme větší kousek jater, rozkrojíme, pokud jsou uvnitř ještě málo, vrátíme zpět a ještě chvíli povaříme. Mně postačilo 8 minut. Stáhneme hrnec z plotny a osolíme dle vlastní chuti. Játra solíme zásadně nakonec, byla by tvrdá. Já jsem před podáváním vyjmula játra a zbylou omáčku rozmixovala. Záleží na každém, jelikož máme stále nimru, který nechce kousat cibulku, řeším to zatím takto.
Podáváme s oblíbenou přílohou či chlebem. Já jsem připravila jatýrka s rýží. Pro dospělé přidáme dle vlastní chuti česnek či pepř.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: