Pažitka
Název:

Králičí stehna na citronovém rozmarýnu, hořčici a zelenině


Králičí stehna na citronovém rozmarýnu, hořčici a zelenině


Ingredience:
Ingredience:
králičí stehna4 ks
olej dle potřeby
máslo kousek
cibule1 ks
hořčice1 lžíce
uzená paprika dle chuti
citronový rozmarýn2 velké snítky
malý celer1 ks
mrkev1 ks
zelené fazolky dle chuti
kyselá okurka2 ks
vývar na podlití dle potřeby
sůl dle chuti
bílý a černý pepř dle chuti
hladká mouka dle potřeby
Příloha:
houskový knedlík dle potřeby
Postup přípravy:

Tak po x letech byl u nás také konečně králík, spíše králičí stehna, na kterých je více masa, než na celém králíku a tak mne rodina přemluvila, ať je udělám. Tedy - králíka bych asi mohla mít denně...a asi nejen já...maso je přece lehké a chutné, už mi chybělo.

Králičí stehna kuchyňsky upravíme a připravíme si marinádu.

Do oleje přidáme čerstvý umletý černý i bílý pepř, uzenou papriku, sůl, lžíci obyčejné hořčice, nadrcené bylinky a smícháme. Do této marinády králičí stehna naložíme přes noc do chladu.

Druhý den zpěníme na másle a kapce oleje na hluboké pánvi pokrájenou cibulku, vložíme orestovat naložená králičí stehna (z obou stran). Přendáme stehna i s výpekem do pekáčku, podlijeme vývarem nebo vodou a dáme péci pod pokličkou do rozehřáté trouby. Po cca 20 minutách přidáme k masu všechnu jmenovanou pokrájenou zeleninu, mírně promícháme, opět podlijeme výpekem a dál pečeme dozlatova a doměkka. Když je maso měkké, stehna vyjmeme. Sos se zeleninou přelijeme do hlubší nádoby a nahrubo rozmixujeme. Přes cedník přidáme provařit do sosu na cca 12 - 15 minut záklechtku z hladké mouky a vody. Mouky dáme ale jen špetku, abychom zachovali přírodní chuť a vůni masa, zeleniny, bylinek. Nedáváme smetanu - my si na ní moc nepotrpíme nikdy v omáčce, kdyby to šlo, tak i mouku bychom nedávali, neboť máme raději přírodní sosy. Podáváme s knedlíkem. Jinak, dá se bez mouky nazvat tento králík i pokrmem bezlepkovým.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno