Ingredience: | |
králičí stehna | 4 ks |
olej | dle potřeby |
máslo | kousek |
cibule | 1 ks |
hořčice | 1 lžíce |
uzená paprika | dle chuti |
citronový rozmarýn | 2 velké snítky |
malý celer | 1 ks |
mrkev | 1 ks |
zelené fazolky | dle chuti |
kyselá okurka | 2 ks |
vývar na podlití | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
bílý a černý pepř | dle chuti |
hladká mouka | dle potřeby |
Příloha: | |
houskový knedlík | dle potřeby |
Tak po x letech byl u nás také konečně králík, spíše králičí stehna, na kterých je více masa, než na celém králíku a tak mne rodina přemluvila, ať je udělám. Tedy - králíka bych asi mohla mít denně...a asi nejen já...maso je přece lehké a chutné, už mi chybělo.
Králičí stehna kuchyňsky upravíme a připravíme si marinádu.
Do oleje přidáme čerstvý umletý černý i bílý pepř, uzenou papriku, sůl, lžíci obyčejné hořčice, nadrcené bylinky a smícháme. Do této marinády králičí stehna naložíme přes noc do chladu.
Druhý den zpěníme na másle a kapce oleje na hluboké pánvi pokrájenou cibulku, vložíme orestovat naložená králičí stehna (z obou stran). Přendáme stehna i s výpekem do pekáčku, podlijeme vývarem nebo vodou a dáme péci pod pokličkou do rozehřáté trouby. Po cca 20 minutách přidáme k masu všechnu jmenovanou pokrájenou zeleninu, mírně promícháme, opět podlijeme výpekem a dál pečeme dozlatova a doměkka. Když je maso měkké, stehna vyjmeme. Sos se zeleninou přelijeme do hlubší nádoby a nahrubo rozmixujeme. Přes cedník přidáme provařit do sosu na cca 12 - 15 minut záklechtku z hladké mouky a vody. Mouky dáme ale jen špetku, abychom zachovali přírodní chuť a vůni masa, zeleniny, bylinek. Nedáváme smetanu - my si na ní moc nepotrpíme nikdy v omáčce, kdyby to šlo, tak i mouku bychom nedávali, neboť máme raději přírodní sosy. Podáváme s knedlíkem. Jinak, dá se bez mouky nazvat tento králík i pokrmem bezlepkovým.
Podrobné info: