Pažitka
Název:

Králík alá Zdenda


Králík alá Zdenda


Ingredience:
Ingredience:
králík1 ks
slanina v celku200 g
cibule2 ks
česnek4 stroužky
černý pepř6 kuliček
bobkový list1 ks
bylinka "magi"1 snítka
mrkev2 ks
petržel2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
hladká mouka dle potřeby
masový vývar dle potřeby
rostlinný olej dle potřeby
Příloha:
špenát600 g
cibule1 ks
česnek2 stroužky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
smetana1 kelímek
Postup přípravy:

Od našich skvělých sousedů jsem dostala domácího králíka a tak bylo potřeba najít nějaký super recept. Přiznávám bez mučení, že králík není moje nejoblíbenější maso k přípravě, a to díky tomu, že se rádo vysouší. Neváhala jsem a začala listovat nepřeberným množstvím kuchařek, které vládnou naší knihovně a nechala jsem se inspirovat Zdeňkem Pohlreichem.

Ze všeho nejdřív si naporcujeme králíka a hlavu a trup dáme vařit na vývar, kterým následně podlijeme maso. Následně se můžeme pustit do dalších příprav. Asi polovinu slaniny si připravíme na prošpikování masa a následně prošpikujeme. Nakrájíme si kořenovou zeleninu na kostičky, stejně tak jako zbytek slaniny a nakrájíme si cibuli a česnek. Maso osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji do zlatova. Následně dáme maso bokem a ve výpeku osmahneme do zlatova kořenovou zeleninu a slaninu. Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme. Poté základ zaprášíme moukou a restujeme dalších asi 5 minut, přidáme maso a podlijeme připraveným vývarem. Maso jsem měla ponořeno asi ze dvou třetin. Přidáme koření a bylinky a dáme péct na 160 stupňů do změknutí (cca 2 hodiny). Asi půl hodiny od konce pečení sundáme poklici a pracujeme na zlatavé barvičce masa. Během celé doby pečení maso poléváme a občas ho i otočíme. Ke konci pečení si můžeme připravit přílohu v podobě špenátu. Podle chuti můžete přidat ještě bramborový knedlík nebo brambory. My však chtěli lehčí variantu. Osmahneme si cibulku a česnek a poté přidáme špenát. Já použila mražený, takže jsem ho nechala prohřát za stálého míchání. Následně dochutíme solí, pepřem a přidáme smetanu a necháme prohřát. 
Zbývá už jen dokončit omáčku. Z plechu vyndáme opečené maso a koření a pomocí tyčového mixéru do hladka rozmixujeme omáčku a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Veronika Davidová

    zavřít okno