Ingredience: | |
králík | 1 ks |
slanina v celku | 200 g |
cibule | 2 ks |
česnek | 4 stroužky |
černý pepř | 6 kuliček |
bobkový list | 1 ks |
bylinka "magi" | 1 snítka |
mrkev | 2 ks |
petržel | 2 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
hladká mouka | dle potřeby |
masový vývar | dle potřeby |
rostlinný olej | dle potřeby |
Příloha: | |
špenát | 600 g |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
smetana | 1 kelímek |
Od našich skvělých sousedů jsem dostala domácího králíka a tak bylo potřeba najít nějaký super recept. Přiznávám bez mučení, že králík není moje nejoblíbenější maso k přípravě, a to díky tomu, že se rádo vysouší. Neváhala jsem a začala listovat nepřeberným množstvím kuchařek, které vládnou naší knihovně a nechala jsem se inspirovat Zdeňkem Pohlreichem.
Ze všeho nejdřív si naporcujeme králíka a hlavu a trup dáme vařit na vývar, kterým následně podlijeme maso. Následně se můžeme pustit do dalších příprav. Asi polovinu slaniny si připravíme na prošpikování masa a následně prošpikujeme. Nakrájíme si kořenovou zeleninu na kostičky, stejně tak jako zbytek slaniny a nakrájíme si cibuli a česnek. Maso osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji do zlatova. Následně dáme maso bokem a ve výpeku osmahneme do zlatova kořenovou zeleninu a slaninu. Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme. Poté základ zaprášíme moukou a restujeme dalších asi 5 minut, přidáme maso a podlijeme připraveným vývarem. Maso jsem měla ponořeno asi ze dvou třetin. Přidáme koření a bylinky a dáme péct na 160 stupňů do změknutí (cca 2 hodiny). Asi půl hodiny od konce pečení sundáme poklici a pracujeme na zlatavé barvičce masa. Během celé doby pečení maso poléváme a občas ho i otočíme. Ke konci pečení si můžeme připravit přílohu v podobě špenátu. Podle chuti můžete přidat ještě bramborový knedlík nebo brambory. My však chtěli lehčí variantu. Osmahneme si cibulku a česnek a poté přidáme špenát. Já použila mražený, takže jsem ho nechala prohřát za stálého míchání. Následně dochutíme solí, pepřem a přidáme smetanu a necháme prohřát.
Zbývá už jen dokončit omáčku. Z plechu vyndáme opečené maso a koření a pomocí tyčového mixéru do hladka rozmixujeme omáčku a můžeme podávat.