Ingredience: | |
očištěný králík zbavený vnitřností | 1 ks |
panenský olivový olej | 2 dcl |
bílé víno | 3 dcl |
hladká mouka | na obalení |
sůl | dle chuti |
bílý pepř | dle chuti |
čerstvé šalvějové lístky | hrst |
česnek rozdělený na jednotlivé stroužky, ale neloupaný | 4 - 5 paliček |
Tento recept jsem před lety našla v jakémsi časopise. Nejdřív jsem vzhledem k množství použitých surovin pochybovala, ale přesto jsem ho vyzkoušela. Od té doby ho připravuji pokaždé, když chci udělat dojem, nebo když chci někoho přesvědčit, že i králík se může proměnit v neskutečnou delikatesu.
Králika rozdělte na jednotlivé porce. Lehce posolte, popepřete a obalte v hladké mouce. Pro přípravu králíka je ideální použít těžký litinový hrnec, ale jde to pochopitelně i v hrnci normálním. Do hrnce nalijte olivový olej a nechte jej rozehřát. Na rozpáleném olivovém oleji osmažte porce králíka dozlatova. K masu přidejte stroužky česneku, lístky šalvěje a vše zalijte vínem. Víno přiveďte k varu a poté snižte teplotu, tak aby omáčka jenom lehce probublávala.
Pokud použijete litinový hrnec, můžete dát králíka dusit do trouby. Nemějte obavy z množství použitého oleje a vína. Společně s moukou se během pomalého vaření tyto suroviny krásně propojí v hladkou a svěží omáčku, která ani trochu není mastná.
K tomuto jídlu se dokonale hodí bramborová kaše, nebo šťouchané brambory. Chutnat ale bude i s křupavou bagetkou. Zlatým hřebem bude bezpochyby krásně měkký a voňavý česnek.