Pažitka
Název:

Králík na česneku, bramborový knedlík a špenát


Králík na česneku, bramborový knedlík a špenát


Ingredience:
Králík na česneku:
naporcovaný králík nebo pouze stehna1 ks
velká cibule2 ks
česnek9 stroužků
mletý kmín1 lžička
majoránka1/2 lžičky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
máslo nebo sádlo3 lžíce
hladká mouka1 lžíce
Bramborový knedlík:
vychladlé brambory uvařené ve slupce750 g
hrubá mouka200 - 250 g
dětská krupička3 lžíce
vejce1 ks
sůl dle chuti
Špenát:
listový mražený špenát dle potřeby
cibule dle chuti
česnek dle chuti
sojová omáčka dle chuti
vejce dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Vždy, když vařím tento oběd, tak si vzpomenu na "Slunce, seno, jahody". Prostě KRÁLÍK, skoro jako v Hošticích.

"Furt králíka, každej den máme králíka, ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinˇo, že už taky nechceš králíka?"

Škopková: "Já ti dám Pinďu, to budeš koukat, a zvedni to himl... Za takovýdleho pěknýho králíka, co by děti někde támdle v Africe daly. Jen se podívej, pořád to ukazujou v televizi, jakej tam mají hlad... ale vy nevíte samou roztažeností, co byste do tý huby dali!" (smích)

Králík na česneku

pekáče, přidáme majoránku, kmín a asi 3 prolisované stroužky česneku. Naporcovaného králíka, nebo jen stehna osolíme, opepříme a pomažeme prolisovaným česnekem. Nakonec podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme pozvolna při 160°C asi 2,5 hodiny. Průběžně králíka podléváme vodou a přeléváme výpekem. Poté odkryjeme víko pekáče a dopečeme při 180°C do zlatova.
Upečeného králíka vyjmeme a uložíme na teplé místo. Zbývající výpek včetně cibule a česneku zaprášíme hladkou moukou a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Na konec krátce provaříme.

Bramborový knedlík

Brambory na knedlíky je nejlepší uvařit si den dopředu, aby nám vychladly a těsto drželo při samotném vaření lépe. Nejprve všechny brambory oloupeme, pak si dáme stranou 3 nebo 4 brambory a jenom je rozmačkáme, abychom v těstě měli i kousky brambor. Ostatní brambory najemno nastrouháme. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu, ale soli dáme jen špetku, protože brambory tu sůl do sebe hodně nasáknou.

Když máme brambory nastrouhané, vysypeme je na pracovní desku, uděláme do nich důlek, do něj dáme ostatní ingredience a postupně vypracujeme pevné těsto. Podle typu brambor můžeme přidat ještě trochu krupičky. Nakonec už jen vypracujeme šišky (těsto by mělo být pevné, ale né tuhé), ty vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.

Špenát

Špenát necháme přes noc rozmrazit. Na másle obděláme cibuli do zlatova, přidáme utřený česnek a rozmražený špenát. Za stálého míchání chvíli podusíme, abychom se zbavili přebytečné vody, osolíme, opepříme, můžete přidat na dochucení i kapku sójové omáčky. Pak už jen přidáme vajíčko, které nám špenát zahustí. Na zjemnění můžeme přidat i trochu smetany, někdo zase zahušťuje špenát jíškou. My jsme tentokrát nezahušťovali vůbec.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno