Ingredience: | |
naporcovaný králík nebo 4 stehna | 1 ks |
velká cibule | 1 ks |
dýně Hokaido | 500 g |
smetana ke šlehání | 250 ml |
máslo | dle potřeby |
citronová šťáva | dle chuti |
sladká paprika | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
anglická slanina | dle chuti |
Králíka na smetaně jistě zná každý nebo aspoň skoro každý. Nechtěla jsem se dát cestou úplné, české klasiky a chtěla jsem do toho vnést kousek svojí improvizace a hlavně zeleninu, proto mne napadla kombinace s dýní. Omáčka je po ní nasládlá a krásně oranžová. Určitě potěší i jako sváteční jídlo.
Nejprve si oloupejte cibuli, rozkrojte a vydlabejte dýni. Hokaido se jako jediná dýně nemusí loupat, její slupka je po uvaření naprosto měkká, a proto jsme od této činnosti osvobozeni. Cibuli nakrájejte na půl měsíčky, dýni klidně na větší kousky. Maso osolte, opepřete a kdo má rád slaninu, může králíka prošpikovat. Do připraveného pekáčku dejte cibuli a dýni. Osolte, popřípadě opepřete, zasypte cca 1 lžící sladké papriky a nakonec přidejte maso. Podle chuti přidejte máslo, které rozkrájíte na plátky a pokladete ho na maso a k dýni. Přiklopte víkem a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C - 200°C zhruba 90 minut. Když je maso měkké, vyndejte ho bokem. Můžete ho vrátit do trouby pod gril, aby chytlo barvu. Obsah pekáčku rozmixujte do hladka a přelijte do hrnce. Omáčku zahřejte a postupně ji rozřeďte smetanou. Každý si tak může určit, jak hustou ji má rád. Nakonec dochuťte citronovou šťávou.
Servírujte s celozrnným knedlíkem, noky nebo těstovinami.
Podrobné info: