Pažitka
Název:

Králík na smetana a dýni


Králík na smetana a dýni


Ingredience:
Ingredience:
naporcovaný králík nebo 4 stehna1 ks
velká cibule1 ks
dýně Hokaido500 g
smetana ke šlehání250 ml
máslo dle potřeby
citronová šťáva dle chuti
sladká paprika dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
anglická slanina dle chuti
Postup přípravy:

Králíka na smetaně jistě zná každý nebo aspoň skoro každý. Nechtěla jsem se dát cestou úplné, české klasiky a chtěla jsem do toho vnést kousek svojí improvizace a hlavně zeleninu, proto mne napadla kombinace s dýní. Omáčka je po ní nasládlá a krásně oranžová. Určitě potěší i jako sváteční jídlo.

Nejprve si oloupejte cibuli, rozkrojte a vydlabejte dýni. Hokaido se jako jediná dýně nemusí loupat, její slupka je po uvaření naprosto měkká, a proto jsme od této činnosti osvobozeni. Cibuli nakrájejte na půl měsíčky, dýni klidně na větší kousky. Maso osolte, opepřete a kdo má rád slaninu, může králíka prošpikovat. Do připraveného pekáčku dejte cibuli a dýni. Osolte, popřípadě opepřete, zasypte cca 1 lžící sladké papriky a nakonec přidejte maso. Podle chuti přidejte máslo, které rozkrájíte na plátky a pokladete ho na maso a k dýni. Přiklopte víkem a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C - 200°C zhruba 90 minut. Když je maso měkké, vyndejte ho bokem. Můžete ho vrátit do trouby pod gril, aby chytlo barvu. Obsah pekáčku rozmixujte do hladka a přelijte do hrnce. Omáčku zahřejte a postupně ji rozřeďte smetanou. Každý si tak může určit, jak hustou ji má rád. Nakonec dochuťte citronovou šťávou.

Servírujte s celozrnným knedlíkem, noky nebo těstovinami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno