Pažitka
Název:

Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem


Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem


Ingredience:
Ingredience:
králík (zadní nohy)4 porce
mrkev4 ks
petržel4 ks
velká cibule1 ks
podmáslí1 l
bobkový list4 ks
nové koření15 kuliček
celý pepř20 kuliček
růžová sůl dle chuti
mletá červená paprika dle chuti
olej dle potřeby
sladká smetana300 ml
rohlíky6 ks
mléko1 hrnek
vejce3 ks
rozpuštěné máslo3 lžíce
sekaná kudrnka2 hrsti
hrubá mouka4 lžíce
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Králíka jsem poprvé ochutnala až poté, co jsem začala randit s mým mužem. Jeho máma ho připravuje podle receptu své švagrové a já si její recept vylepšila o smetanu, protože omáčky my prostě milujeme. Jinak už králíka ani nepřipravuji. A co jiného k omáčce, než dobrý knedlík? Zkuste tento, u nás mu říkáme utěrkový knedlík.

Králíka vložíme do mísy, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, cibuli pokrájenou na kolečka, bobkový list, nové koření a celý pepř. Vše zalijeme podmáslím a dáme přes noc do lednice. 
Druhý den králíka opláchneme, osolíme, opaprikujeme, na oleji opečeme a přendáme do pekáče. Zeleninu a koření, které jsme použili na naložení, také omyjeme a nasypeme na králíka. Podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme při 200 stupních 2,5 hodiny. Maso vyjmeme a k zelenině, kterou jsme zbavily koření, přilijeme smetanu a rozmixujeme, aby vznikla krémová omáčka. 
Podáváme s knedlíkem, který připravíme takto. Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme máslem a mlékem se žloutky, přimícháme mouku a petrželku a osolíme. Nakonec opatrně zapracujeme pevný sníh z bílků. Hmotu rozdělíme napolovic a každou navrstvíme do mokré utěrky. Stočíme do knedlíku, konce uvážeme provázkem a vaříme ve vroucí vodě 25 minut. V půli vaření knedlíky otočíme. Před krájením necháme zchladnout.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno