Ingredience: | |
králík (zadní nohy) | 4 porce |
mrkev | 4 ks |
petržel | 4 ks |
velká cibule | 1 ks |
podmáslí | 1 l |
bobkový list | 4 ks |
nové koření | 15 kuliček |
celý pepř | 20 kuliček |
růžová sůl | dle chuti |
mletá červená paprika | dle chuti |
olej | dle potřeby |
sladká smetana | 300 ml |
rohlíky | 6 ks |
mléko | 1 hrnek |
vejce | 3 ks |
rozpuštěné máslo | 3 lžíce |
sekaná kudrnka | 2 hrsti |
hrubá mouka | 4 lžíce |
sůl | dle chuti |
Králíka jsem poprvé ochutnala až poté, co jsem začala randit s mým mužem. Jeho máma ho připravuje podle receptu své švagrové a já si její recept vylepšila o smetanu, protože omáčky my prostě milujeme. Jinak už králíka ani nepřipravuji. A co jiného k omáčce, než dobrý knedlík? Zkuste tento, u nás mu říkáme utěrkový knedlík.
Králíka vložíme do mísy, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, cibuli pokrájenou na kolečka, bobkový list, nové koření a celý pepř. Vše zalijeme podmáslím a dáme přes noc do lednice.
Druhý den králíka opláchneme, osolíme, opaprikujeme, na oleji opečeme a přendáme do pekáče. Zeleninu a koření, které jsme použili na naložení, také omyjeme a nasypeme na králíka. Podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme při 200 stupních 2,5 hodiny. Maso vyjmeme a k zelenině, kterou jsme zbavily koření, přilijeme smetanu a rozmixujeme, aby vznikla krémová omáčka.
Podáváme s knedlíkem, který připravíme takto. Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme máslem a mlékem se žloutky, přimícháme mouku a petrželku a osolíme. Nakonec opatrně zapracujeme pevný sníh z bílků. Hmotu rozdělíme napolovic a každou navrstvíme do mokré utěrky. Stočíme do knedlíku, konce uvážeme provázkem a vaříme ve vroucí vodě 25 minut. V půli vaření knedlíky otočíme. Před krájením necháme zchladnout.