Ingredience: | |
rozporcovaný králík | 1 ks |
menší celer | 1 ks |
petržel | 2 - 3 ks |
mrkev | 5 - 6 ks |
cibule | 2 ks |
olej | dle potřeby |
třtinový cukr | 1 - 2 lžíce |
bobkový list | 3 - 4 ks |
nové koření | 4 kuličky |
sušený tymián | 2 - 3 lžičky |
hořčice | 1 lžíce |
citron | 3 - 4 kolečka |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
vývar (voda) | 1 l |
smetana ke šlehání (30%) | 250 - 300 ml |
suché bílé víno | 200 ml |
Karlovarské knedlíky: | |
bílé rohlíky (nejlépe den staré) | 10 ks |
máslo | 50 g |
vejce | 3 ks |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
mléko (smetana) | 300 ml |
petrželka | svazek |
Už začal podzim, tak to chtělo něco pořádného do bříška. Něco, co zasytí a zahřeje. Jak víte, tak jako základ kuchyně, považuji kořenovou zeleninu, ze které se dají vykouzlit ty nejlepší pokrmy. Z domácích zásob jsem měla k dispozici králíka a tak volba víkendového oběda byla jasná. Bude králík na smetaně u nás je to spíše na smetanové omáčce se spoustou kořenové zeleniny, ale co člověk to jiná úprava a tak bych vám chtěla představit tu naši. Nejvíc si pochutnáme, pokud si ji můžeme dát s karlovarským knedlíkem.
Nejprve si naporcujeme králíka na jednotlivé kusy. Poté si očistíme kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) a cibuli. Poté si zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Ve větším pekáči (který poté budeme dávat do trouby) si na oleji zatáhneme králíka, kterého jsme si předtím nasolili a pokud chcete, můžete ej prošpikovat kousky špeku. Zatáhnuté maso dáme stranou. Na výpeku si pak osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer. Zeleninu posypu lžící třtinového cukru (zelenina se jím krásně obalí a zhnědne, chuť se promítne i do omáčky). Na zeleninu přidáme i lžíci hořčice a koření, bobkový list, nové koření, tymián. Zeleninu s kořením opečeme do lehce hnědé barvy. Přidáme králíka, osolíme, opepříme, dále přidáme plátky citronu a podlijeme vývarem (vodou) a přidáme víno.
Zakryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu 15 minut (záleží na velikosti králíka). Jakmile je maso měkké, tak jej ze směsi vyndáme stranou (případně zakryjeme, aby nám nevychladlo) a dále vyndáme koření (nové koření, bobkový list) a plátky citronu a zeleninovou směs rozmixujeme dohladka. Do omáčky přidáme smetanu a povaříme. Na závěr případně dochutíme solí a pepřem, případně šťávou z citronu. U nás podáváme s karlovarským knedlíkem.
Karlovarský knedlík
Knedlíky doporučuji začít dělat, když máme cca 40 minut do konce pečení masa.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem a necháme nasáknout. Petrželku (pokud nemáte rádi zelené bylinky, nemusíte dávat, jak je tomu u většiny naší rodiny, proto jsou knedlíky bez zelené bylinky, ale s ní jsou lepší) si nasekáme nadrobno. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům přidáme málo se žloutky, naseknou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty. Na vál položíme potravinářskou fólií a do ní dáme knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a utáhneme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě cca 25 minut, vybalíme, necháme chvíli stát a pak nakrájíme nožem nebo nití.
Podrobné info: