Pažitka
Název:

Králík pečený na česneku


Králík pečený na česneku


Ingredience:
Ingredience:
králík (dobře živený a naporcovaný)1 ks
cibule (nakrájená na proužky)2 ks
česnek (stroužky nakrájené na plátky)1 palička
tymián snítka
rozmarýn snítka
sádlo2 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
kmín špetka
Postup přípravy:

Toužím po mnoha věcech, po nových lodičkách a té fešné kabelce z výlohy, menším zadku a větším poprsí. Poslední dobou však všechny mé neskromné touhy přebíjí jedna jediná! Přála bych si svou vlastní králíkárnu plnou hopsavých čumáků, o které bych mohla s láskou pečovat, a oni by se mi následně odměnili plným mrazákem domácího králičího masa.

Žel realita je taková, že by u nás králíci spokojeně žili, množili se a dožívali se vysokého věku! Ani já, ani můj drahý totiž nejsme sto, spáchat králíkovraždu. A tak máme králíka jen svátečně, když nám ho někdo daruje a nebo se nám podaří výhodná koupě.

Nejraději ho mám na smetaně. Dělala ho moje babička a pááááni, to vám byla taková dobrota. Nikdy se mi nepodaří připravit ho stejně jako ona, tak jsem tentokrát zvolila jednodušší úpravu, vlastně tu úplně nejjednodušší. Králík na česneku šetří čas a tomu na smetaně se vcelku snadno dokáže vyrovnat.

Troubu předehřejte na 180°C.  

Naporcované kousky králíka (pokud si netroufnete ho porcovat, můžete ho s klidným srdcem upéct vcelku) omyjte a následně osušte. Nasolte ho, opepřete a dejte stranou. Na dno pekáčku nasypte polovinu cibule, rozložte na ni bylinky a posypte plátky česneku. Do tohoto voňavého lůžka položte porce králíka a posypte je zbylou cibulí. Okořeňte troškou kmínu a přidejte dvě vrchovaté lžíce sádla.

Pekáček přikryjte poklicí (nebo alobalem, pokud stejně jako já pokličku nemáte) a dejte na hodinu péct do trouby přikryté. Po hodině pekáček otevřete a králíka ještě asi 30-40 minut dopečte do krásně zlaté barvy. Doba pečení je závislá na druhu trouby, proto se raději řiďte samotným masem. To musí být měkké a jít hezky od kosti. Během pečení troubu často otvírejte a pečínku polévejte výpekem, aby zůstala hezky šťavnatá.

Podávejte se šťouchaným, nebo vařeným bramborem, popř. s bramborovou kaší.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno