Ingredience: | |
králík nebo 4 králičí stehna | 1 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
čerstvý tymián | dle chuti |
máslo | kus |
zelený chřest | 1 svazek |
český česnek | 2 hlavičky |
ječné kroupy | dle potřeby |
smetana | 150 ml |
šalotka | 1 ks |
Mám ráda česnek, který upečte ve slupce. Jeho chuť je úplně jiná, než jste u česneku zvyklí. Když si upečete několik česnekových hlaviček a česnek z nich vyloupete, připravíte skvělou krémovou polévku. Já neloupaný pečený česnek peču často spolu s masem a potom podávám na talíři. Každý si tu svou porci vyloupne sám.
Líbí se mi, že takto upečený česnek nejen dobře chutná, ale také hezky vypadá.
Výborně se hodí třeba k pečenému králíkovi a chřestu. Když teď máme chřestovou sezonu, určitě se vám můj recept bude hodit.
Králíka omyjte, osušte, osolte a opepřete. Položte ho do pekáče a ještě lehce posypejte čerstvým nebo sušeným tymiánem. Nahoru dejte plátky másla. Kolem králíka naskládejte celé česneky. Jen je zbavte svrchní slupky. Podlijte hrnkem vody.
Dejte péct do pekáče s víkem do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečte doměkka. Až je maso měkké, odklopte víko pekáče, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte pár minut do křupavého povrchu.
Mezitím, co se králík peče, uvařte doměkka kroupy.
Připravte si velkou hlubokou pánev. Na kousku másla osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku. Zelený chřest překrojte napůl. Spodní, pevnější část, nakrájejte na malé kousky a přidejte do pánve k šalotce. Společně opékejte asi pět minut. Přidejte kroupy, promíchejte a podle chuti dolaďte solí a pepřem. Nakonec vmíchejte smetanu. Tím celou přílohu zjemníte.
Horní část chřestu dejte na pár minut prohřát do pekáče ke králíkovi. Zelený chřest je chutný i syrový, takže opravdu jen na chviličku.
Ihned podávejte. Kroupy společně s králíkem, ozdobené lehce opečeným chřestem a s pečeným česnekem. Ten si vyloupejte až na talíři.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: