králičí stehno | 2 ks |
míchaná kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) nakrájená na kostičky | 200 g |
cibule | 1 ks |
máslo | kousek |
olej | |
citron | 1 ks |
nové koření | pár kuliček |
bobkový list | 1 ks |
celý pepř | pár kuliček |
hřebíček | dle chuti |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
cukr | trochu |
skořice | špetka |
sušené bylinky (rozmarýn, tymián) | špetka |
mandle | pár |
švestky (dávají se sušené, ale já jsem zkusila přidat pár mražených do základu) | pár kusů |
červené víno | 200 ml |
perník na strouhání | dle chuti |
Ingredience: |
Omáčka s chutí voňavého perníku....
Stehna osolíme, opepříme a opečeme na rozpuštěném másle s olejem. Vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli se zeleninou. Vrátíme maso, podlijeme půl na půl vínem s vodou. Osolíme, přidáme koření v sítku, cukr, pár koleček citronu i s kůrou a pár švestek. Dusíme do měkka. Pak maso vyndáme a uchováme v teple. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem a provaříme. Rozmixujeme a ještě propasírujeme přes cedník. Znovu prohřejeme a podle chuti dochutíme (můžeme přidat švestková povidla, pokud švestky nejsou v základu). Přidáme mandličky a úplně na závěr přidáme oříšek másla na zjemnění, ale už nevaříme.
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, bramborovými noky atd.
Podrobné info: