Ingredience: | |
králičí maso | 4 porce |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 4 stroužky |
šalvěj | 4 lístky |
rozmarýn | 4 snítky |
černé olivy | hrst |
sušená rajčata | hrst |
hladká mouka | 4 lžíce |
olivový olej | dle potřeby |
bílé víno | 250 ml |
rajčatová passata nebo drcená rajčata | 250 ml |
sůl | dle chuti |
voda | dle potřeby |
"Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?" Ne tak toto v naší rodině určitě nikdo neřekne. Kromě toho, že je zas tak často nemáme, tak ho prostě milujeme. Je pravdou, že když jsem byla ve věku Škopkovic kluka, tak ve mně tátova plná králikárna taky vyvolávala smíšené pocity. Naopak teď se ho už několik let snažím přesvědčit, že by si pár králíků mohli pořídit. Zarputile odmítá, bohužel.
Jediné co mi z dětství zůstalo je má nevole vůči klasickému pečenému králíku. Proto pátrám po světových receptech a hledám inspiraci. Nikdy nezklame Velká Británie, Francie a Itálie. A tak je tomu i v tomto Toskánskem inspirovaným receptu.
Porce králíka lehce poprašte hladkou moukou a zprudka opečte na oleji. Ve výpeku z masa orestujte cibuli nakrájenou na kostičky a česnek nakrájený na plátky. Králíka i cibuli dejte do pekáče a přidejte bylinky, sušená rajčata nakrájená na kousky a olivy. Lehce osolte, ale opatrně, protože jak sušená rajčata, tak olivy jsou dost slané. Vše zalijte passatou a bílým vínem. Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů minimálně 2 hodiny. Občas můžete lehce podlít vodou.
Králíka podávejte s chlebem, ale skvěle k němu chutná polentová kaše. Tu připravíte velice snadno a pokud použijete instantní polentu tak i rychle. 250 ml vody a 250 ml mléka přiveďte k varu. Do vařící tekutiny pomalu zašlehávejte 90 g polenty. Neustále míchejte do zhoustnutí. V případě instantní polenty vám na přípravu stačí 5 minut. Do uvařené polenty zašlehejte 20 g strouhaného parmezánu a můžete vylepšit lžící bazalkového pesta, nebo nasekanou bazalkou. Podle chuti dosolte a okamžitě servírujte.
Podrobné info: