Ingredience: | |
přední králičí běhy | 4 ks |
menší hřbety | 2 ks |
cibule | 600 g |
mrkev | 150 g |
celer | 150 g |
máslo | 1 plátek (2 cm) |
olej | 1 lžička |
šťáva z jednoho citronu | dle chuti |
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu | dle chuti |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
voda | 250 ml |
sladká smetana | 50 - 100 ml |
Králičí maso je u nás doma v oblibě. Máme možnost králíčka kupovat přímo z domácího chovu a to je pak parádní masíčko.
Králičí maso opláchneme, osušíme, vetřeme sůl, lehce opepříme a prudce ze všech stran opečeme v pánvi s rozehřátým máslem a olejem.
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer nakrájíme na kostky, přidáme nastrouhanou kůru a všechno promícháme.
Na dno kameninové nádoby pomalého hrnce dáme polovinu zeleniny, poklademe osmaženými kousky králíka a zasypeme zbytkem zeleniny.
Výpek v pánvi vypláchneme vodou, přidáme citronovou šťávu a nalijeme ke králíkovi.
Hrnec přiklopíme poklicí, nastavíme na II.stupeň a necháme pracovat 3a1/2hodiny.
Poté z hrnce vytáhneme měkké maso a uchováme v teple.
Zeleninu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem, nemusíme úplně dohladka, naředíme smetanou, podle potřeby dosolíme a necháme na II.stupni cca 10minut prohřát.
Na přílohu se hodí různé noky, těstoviny, nebo knedlík(houskový,kynutý).