Ingredience: | |
špaldová hladká mouka | 100 g |
pšeničná hladká mouka | 50 g |
sýr Grana Padano | 100 g |
balkánský sýr | 50 g |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 lžičky |
máslo | 125 g |
žloutek na potření | 1 ks |
tymián | na posypání |
Znáte takové ty sýrové tyčky ze supermarketu, v plastové krabičce? Jsou moc dobré, ale plné palmového oleje a navíc dost drahé. Pokusila jsem se je napodobit doma a myslím, že se to docela povedlo.
Nejdříve si smícháme mouku s práškem do pečiva a sýrem Grana Padano. Přidáme nakrájené máslo a hněteme, dokud nevznikne drobenka. Pak přidáme nadrobený nebo nastrouhaný balkánský sýr a vypracujeme hladké těsto. Necháme odpočívat v lednici alespoň půl hodiny. Pak uděláme z těsta kuličky a z kuliček rukama vyválíme tyčinky, které můžeme ještě pokroutit dokola. Vyskládáme na plech z pečícím papírem, potřeme žloutkem a posypeme tymiánem (nebo čímkoli jiným podle chuti). Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut dozlatova.
Podrobné info: