Pažitka
Název:

Křehký mandlový koláč s čokoládou a hruškami v brandy


Křehký mandlový koláč s čokoládou a hruškami v brandy


Ingredience:
Těsto:
celé neloupané mandle100 g
celozrnná špaldová mouka150 g
třtinový cukr35 g
sůl špetka
studené máslo125 g
žloutek1 ks
Hrušky v alkoholu:
střední hrušky2 ks
hnědý alkohol (brandy, rum, cognac)cca 1 dc
třtinový cukr5 lžic
máslo1 lžíce
Čokoládový krém:
celá vejce2 ks
mléko100 ml
smetana (min 30%)170 ml
kvalitní hořká čokoláda (min 70% kakaa)200 g
Na dozdobení - mandle v cukru:
celé neloupané mandle80 g
třtinový cukr3 lžíce
voda3 lžíce
Postup přípravy:

K podzimu krom jiného patří chuť hrušek. Před pár dny jsem usínala a přemýšlela právě nad hruškovým receptem. Pořád se mi nápady motaly kolem karamelu, mandlí a čokolády. Přemýšlela jsem, jak vše spojit tak, aby to dávalo smysl. Navíc jsem nechtěla opět klasické křehké těsto. A pak to přišlo! Dnes už docela známý koláč s karamelem a čokoládou, ale jinak! Těsto s velkým podílem mandlí a celozrnnou špaldovou moukou. Hrušky naložené v dobrém tmavém alkoholu, nakonec zkaramelizované. Čokoládový krém a křupavé mandle v cukru. Na dietu se tady nehraje. Šlo v první řadě o chuť, kterou jsem chtěla do koláče dostat – chuť podzimu. Přesto jsem použila kvalitní suroviny a pokud možno, jejich malinko zdravější varianty.

Těsto

  1. Mandle nesekejte najemno ve food procesoru. Smíchejte se špaldovou mouku, cukrem a špetkou soli.
  2. Máslo nakrájejte na kostičky a zapracujte do suché směsi pomocí prstů.
  3. Přidejte žloutek a vypracujte těsto tak, aby drželo pohromadě. (Nemělo by být třeba přidávat vodu – tuk z mandlí spolu s máslem by měly těsto držet dostatečně pohromadě. Pokud byste přesto měli pocit, že se těsto příliš drolí – přidejte maximálně čajovou lžičku tekutiny. Po přidání většího množství vody se začne lepit a „téct“!!) Finální těsto bude lehce lepit a je podobné těstu na vánoční ořechové rohlíčky.
  4. Formu na koláč vymažte máslem a těsto do ní rovnoměrně vmačkejte. Propíchejte vidličkou a nechce cca 10 minut v mrazáku.
  5. Poté ihned pečte na 190°C po dobu 10 – 12 minut, dokud těsto nezezlátne.
  6. Vyndejte a nechce chladnout.

Hrušky a čokoládový krém

  1. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na plátky.
  2. Plátky vložte do alkoholu a nechte koupat.
  3. Mléko vyšlehejte spolu s vejci a odložte.
  4. Ke smetaně přidejte 30 ml alkoholu z hrušek a nechte na plotně společně přijít k varu.
  5. Stáhněte z ohně a přidejte nalámanou hořkou čokoládu, kterou s tekutinou vymíchejte v hladkou čokoládovou ganache. Dejte stranou vychladnout.
  6. Vlažnou ganache smíchejte s mléčno-vaječnou směsí.
  7.  Dejte vařit hrušky společně se zbytkem alkoholu a dvěma lžícemi třtinového cukru. Alkohol nechte svařit spolu s cukrem v karamelovou omáčkou. Nakonec vmíchejte lžíci másla.

Dokončení

  1. Hrušky spolu s karamelovo-alkoholovou omáčkou přemístěte na předpečené mandlové těsto. Nechte lehce zatuhnout.
  2. Na vše nalijte čokoládový krém.
  3. Pečte na 180°C 20 – 25 minut.
  4. Koláč musí být pevný, třást se může pouze lehce ve středu.
  5. Po vytažení z trouby nechte koláč zcela vychladnout. Poté jej dejte do lednice, aby zcela ztuhl. V lednici koláči stačí cca 3 hodiny.

Mandle v cukru

  1. Mandle zlehka rozsekejte v chopperu (tak aby zůstaly i velké kousky mandlí).
  2. Cukr a mandle dejte na suchou pánev a chvíli pražte.
  3. Přidejte vodu a za stálého míchání vyčkejte, dokud se zcela nevypaří.
  4. Poté restujte další zhruba 2 – 3 minuty.
  5. Podlijte alkoholem a restujte další minutu. Mandle mají být obalené cukrovou hmotou.
  6. Nakonec půlku z těchto mandlí rozsekejte na co nejjemněji v chopperu.
  7. Koláč zdobte oběma druhy oříšků.

TIP: Recept je náročnější na přípravu, ale stojí za to. S přípravou každé složky si dejte na čas, výsledek bude stát za to.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno