Pažitka
Název:

Křehký švestkový koláč


Křehký švestkový koláč


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka500 g
sádlo250 g
vejce2 ks
mléko3/4 hrnku (250 ml)
droždí20 g
cukr1/2 lžičky
povidla dle chuti
švestky dle chuti
mák dle chuti
cukr dle chuti
Drobenka:
máslo50 g
hrubá mouka100 g
cukr100 g
Postup přípravy:

Tak když švestky, tak samozřejmě nesmí chybět i švestkový koláč! No jo, ale manžel a děti nemají rádi mák a my ho s maminkou zas milujeme. Takže rovnou dva, tak aby si každý přišel na své. Ano, bylo by jednodušší udělat jeden koláč na plech a udělat půl s drobenkou a půl plechu s povidly a mákem, ale plech by se mi nevešel do lednice, takže raději dvě kulaté formy…

Jedná se rychlokynutý koláč, který je díky sádlu velmi křehký. Rychlokynutý koláč proto, že obsahuje kvásek, ale nekyne. Recept je na celý plech, pokud zvolíte kulatou formu, tak z poloviční dávky.

Z mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět. 
Do misky dáme mouku, vejce, nastrouhané sádlo a kvásek s trochou mléka. Těsto zpracujeme a dáme rovnou na plech (nevymazaný, nevysypaný, těsto je tučné dost), kde ho ručně vymačkáme do stran, abychom udělali okraje. 
Na těsto můžeme dát mák svařený v mléce s cukrem a povidly, nebo jen povidla, poté poklademe švestkami a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Další variantou je podmazat povidly, nasypat švestky a posypat drobenkou. Ale samo sebou, že to lze udělat i bez povidel, zcela jednoduše jen švestky a drobenka, prostě tak jak kdo má rád. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C do zlatova.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno