Pažitka
Název:

Křehký švestkový koláč s marcipánem


Křehký švestkový koláč s marcipánem


Ingredience:
Těsto:
bezlepková nebo jiná hladká mouka200 g
máslo120 g
cukr4 lžíce
vanilková pasta1 lžičk
Marcipán:
mleté mandle200 g
moučkový cukr200 g
studená voda6 lžic
Doladění:
švestky15 - 20 ks
jvorový sirup2 lžíce
rum1 lžíce
Postup přípravy:

To takhle sedíte ráno v práci za počítačem, ostatně jako obvykle posledních pět let, a jako obvykle přijde kamarádka a kolegyně v jednom, ale tentokrát sladce povídá "Když ti přinesu tašku švestek, upečeš mi něco?". Tomu se přece nedá říct ne. A tak jsem poskládala koláč z křehkého těsta s vrstvou marcipánu a řádnou porcí sladkých švestek na vrchu.

S křehkým těstem musíte pracovat hodně rychle - máslo by se mělo co nejmíň zahřát. Není nutné zapracovat ho do mouky úplně, správně by mouka měla jen obalit máslo, aby se v ní pak při pečení rozpustilo. Mě ale odešel hned na začátku mixér do věčných lovišť, takže se mi bohužel máslo při ručním zpracování zahřálo poměrně dost. Těsto pak bylo dost sušší a dost drobivé (i díky bezlepkové mouce myslím), ale na chuti mu to neubralo. Uvedené množství mi vyšlo na koláčovou formu o průměru 20 cm + 4 větší tartaletky, takže pokud použijete standardní formu (tak 28 cm), tak by bohatě mělo stačit poloviční množství. Tak se do toho pusťme.

Ztuhlé máslo (klidně ho dejte na chvíli do mrazáku) nakrájejte/rozmixujte na kousky, ale ne do hladka. Rychle přihoďte mouku a zpracujte do konzistence drobenky. Uplácejte z něj kouli a dejte ji chladit do lednice tak na 30 minut. Mezitím udělejte marcipán - umelte mandle, smíchejte je s cukrem a vodou (můžete udělat i falešný ze sušeného mléka, ale s tím zatím zkušenost nemám) a dejte taky chladit, aby se s ním lépe pracovalo.

Vyndejte z lednice těsto a vyválejte z něj placku (zase co nejrychleji), kterou vyložíte koláčovou formu. Není potřeba ji vymazávat, díky máslu by se nemělo nijak zvlášť na formu lepit. Dejte zase na chvíli vychladit. Nakrájejte si švestky na kostičky nebo na plátky - podle toho, jak budete chtít, aby koláč vypadal. Dejte hřát troubu na 180°C. Na těsto rozprostřete ve stejné vrstvě marcipán, na ten pak naskládejte švestky a pokapejte je javorovým sirupem smíchaným s rumem. Šup s tím do trouby na nějakých 45 minut. Vyndejte, až okraje těsta zezlátnou, počkejte až vychladne, posypejte moučkovým cukrem a nechte si chutnat!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno