Název:Křehký sýrový koláč s baby špenátem
Ingredience:
Křehké těsto: |
hladká mouka | 200 g |
studené máslo nakrájené na kostičky | 100 g |
žloutek | 1 ks |
studená voda | 3 - 4 lžíce |
sůl | špetka |
Na koláč: |
sýr - gouda, ementál, sýr s bílou plísní a modrý sýr | 300 g |
smetana | 75 ml |
mléko | 75 ml |
vejce | 2 ks |
česnek | 1 stroužek |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka |
baby špenát | 50 g |
Postup přípravy:Tento recept vznikl vlastně úplnou náhodou. Potřebovala jsem vymyslet jednoduchou náplň do koláče a zároveň využít několika sýrů, které jsem měla v lednici. Jsem tak trošku sýrový závislák, tak se mi lehce stane, že jich mám doma víc, než jsem schopná sníst. Vznikla tak další varianta mého oblíbeného slaného koláče. Navíc je příprava velmi rychlá a jednoduchá.
Postup:
- Připravte si křehké těsto na koláč. (V samostatném receptu je vypsán postup.)
- Předpečený základ koláče nechte chvíli chladnout a zatím si nachystejte sýrovou náplň. Všechen sýr nakrájejte na kostky (můžete i nastrouhat). Sýr smíchejte ve vetší míse, přidejte smetanu, mléko, vejce, rozdrcený česnek, sůl a pepř. Důkladně promíchejte. Nakonec ke směsi přidejte opraný baby špenát a lehce vmíchejte.
- Hotovou náplň nalijete na zchladlý základ a dejte na 20 – 30 min péct na 180°C. Hotový koláč poznáte podle zlatavé barvy na povrchu.
- Koláč doporučuji podávat studený (pak se nedrolí a drží tvar).
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno