Pažitka
Název:

Křehký sýrový koláč s baby špenátem


Křehký sýrový koláč s baby špenátem


Ingredience:
Křehké těsto:
hladká mouka200 g
studené máslo nakrájené na kostičky100 g
žloutek1 ks
studená voda3 - 4 lžíce
sůl špetka
Na koláč:
sýr - gouda, ementál, sýr s bílou plísní a modrý sýr300 g
smetana75 ml
mléko75 ml
vejce2 ks
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
baby špenát50 g
Postup přípravy:

Tento recept vznikl vlastně úplnou náhodou. Potřebovala jsem vymyslet jednoduchou náplň do koláče a zároveň využít několika sýrů, které jsem měla v lednici. Jsem tak trošku sýrový závislák, tak se mi lehce stane, že jich mám doma víc, než jsem schopná sníst. Vznikla tak další varianta mého oblíbeného slaného koláče. Navíc je příprava velmi rychlá a jednoduchá.

Postup:

  1. Připravte si křehké těsto na koláč. (V samostatném receptu je vypsán postup.)
  2. Předpečený základ koláče nechte chvíli chladnout a zatím si nachystejte sýrovou náplň. Všechen sýr nakrájejte na kostky (můžete i nastrouhat). Sýr smíchejte ve vetší míse, přidejte smetanu, mléko, vejce, rozdrcený česnek, sůl a pepř. Důkladně promíchejte. Nakonec ke směsi přidejte opraný baby špenát a lehce vmíchejte.
  3. Hotovou náplň nalijete na zchladlý základ a dejte na 20 – 30 min péct na 180°C. Hotový koláč poznáte podle zlatavé barvy na povrchu.
  4. Koláč doporučuji podávat studený (pak se nedrolí a drží tvar).
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno