Ingredience: | |
velká cibule | 6 ks |
máslo | 2 lžíce |
krupicový cukr | 1 lžíce |
bílé víno | 3 dcl |
drůbeží či zeleninový vývar | 1,2 l |
sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
bagetky, toustový chléb nebo jiné pečivo na sýrový toust | dle potřeby |
čedar nebo ementál | 200 g |
bylinky | na ozdobu |
Na tuhle heboučkou cibulačku si ze všeho nejdříve připravte obrovský hrnec. Uvidíte, že se vyplatí, uvařit ji opravdu ve velkém.
Cibulačka patří mezi mé oblíbené polévky. Je to docela zvláštní, protože ještě před pár lety, jsem se při slově cibule okamžitě osypala a nebyla jsem schopna pozřít cokoliv, v čem se objevila. Ale časem jsem objevila to kouzlo a pochopila, že cibule je v kuchyni nepostradatelným pomocníkem.
Už ani nevím, kdy jsem svoji první cibulačku vařila, ani jestli mi vůbec chutnala. Ale co vím jistě je, že dnes už si bez ní nedokážu svůj život představit. Dělám ji hned na několik způsobů. Po staročesku, po francouzsku s velkým množstvím kousků cibule, a v neposlední řadě hladkou krémovou, kterou jsem se vám rozhodla představit. Proč? Protože je ze všech nejlepší, to dá rozum.
V silnostěnném hrnci rozpusťte máslo, na kterém osmahněte cibuli nakrájenou na kolečka. Až trošku změkne, přisypte cukr a na slabším plameni za stálého míchání pozvolna opékejte. Cibule se musí zbarvit do zlatohněda, trvá to cca 15 minut. Mějte ale trpělivost, rozhodně se vám vyplatí.
Až dosáhnete krásně nazlátlé barvy, přilijte bílé víno, cca 10 minut povařte a poté přidejte také vývar. Vše přiveďte k varu a nechte 15 minut vařit.
Mezitím si připravte tousty. Plátky pečiva nasucho opečte na pánvi, v toustovači nebo v troubě. Poté posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct pod gril, tak aby sýr hezky zezlátl.
Polévku nakonec rozmixujte ponorným mixérem a následně ještě propasírujte přes síto, aby byla opravdu sametově hebká. Podle své chuti ji dosolte a opepřete. Můžete ji také zjemnit trochou 33% smetany popř. také docukrovat, bude-li se vám zdát kyselá.
Hotovou polévku rozdělte do talířů, posypte sýrem, doplňte sýrovými tousty a ozdobte trochou bylinek. Hned podávejte!
Dobrou chuť!
Podrobné info: