Ingredience: | |
dýně Hokkaido | 1 ks |
zeleninový vývar | 1 l |
česnek | 14 neoloupaných stroužků |
kokosové mléko nebo smetana | 200 ml |
olej (na pokapání) | trochu |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
zakysaná smetana | na dozdobení |
Ve chladných dnech Vás jistě zahřeje polévka z dýně, která je jako každý rok podzimním hitem....
Dýni překrojíme a vydlabáme jadýrka - neloupeme. Do dutiny dáme neoloupané stroužky česneku. Pokapeme trochu olejem a každou polovinu zabalíme zvlášť do alobalu. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 1 - 1,5 hodiny. Pak necháme trochu vychladnout. Rozbalíme a vyndáme česnek. Dýni i se slupkou nakrájíme na kostky a dáme je do hrnce. Česnek, který jsme vyndali z dýně vyloupeme a přidáme zpátky k dýni. Ponorným mixérem rozmixujeme a při mixování postupně přidáváme vývar - tolik, jak chceme mít polévku hustou. Radši hustší - mléko či smetana ještě naředí. Nakonec vmícháme kokosové mléko nebo smetanu, podle chuti dosolíme a dopepříme. Můžeme dozdobit zakysanou smetanou.
Podrobné info: