Ingredience: | |
středně velký květák | 1/2 ks |
brambora | 1 ks |
smetana | 125 ml |
mangold | 10 listů |
vyloupaný hrášek | hrst |
sůl | dle chuti |
muškátový oříšek | šetka |
bílý | špetka |
máslo | 1 lžíce |
Na zeleninových bedýnkách mě baví, že člověk nikdy neví co ho čeká. Navíc každá další bedýnka nutí vymýšlet nové a nové kombinace. V té poslední bedýnce z farmy Jamboz se mimo jiné sešel květák, hrášek a mangold. Má dcera navíc miluje polévky a tato polévka bylo asi to poslední co mě napadlo včera těsně před usnutím.
Její příprava byla nakonec otázkou několika málo minut a chutnala pochopitelně skvěle.
Květák rozebraný na růžičky a brambor nakrájený na kostičky uvaříte do měkka v osolené vodě. Uvařenou zeleninu i s vývarem rozmixujete a zjemníme smetanou.
Z omytého mangoldu vykrájíte řapíky (u mladého to dělat nemusíte) a listy nasekáte na jemné kousky. Na pánvičce rozpustíte máslo, na kterém restujete mangold a hrášek, dokud se všechna voda, kterou mangold pustí, nevypaří. Restovanou zeleninu vmícháte do polévky a ochutíte dle potřeby solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Polévku podávejte s krutony, nebo opečenou bagetou.