Pažitka
Název:

Krémová květáková polévka s tymiánovo-česnekovými krutony


Krémová květáková polévka s tymiánovo-česnekovými krutony


Ingredience:
Ingredience:
cibule1 ks
česnek7 stroužků
olivový olej dle potřeby
menší květák1 ks
voda1/2 l
mléko1/2 l
sůl dle chuti
hrubozrnná sůl dle chuti
pepř dle chuti
tymián pár snítek
celozrnné kaiserky2 ks
Postup přípravy:

Ještě když jsme šli do obchodu, nevěděla jsem, co si dnes uvaříme za polévku. Prostě jsem byla bez nápadu.

Takže jsem plánovala, že se půjdeme podívat na zeleninu, a že mě třeba něco napadne. 

Vystavené měli různé dýně, ale jelikož jsme dýňovou měli nedávno a navíc mám doma dýně od mamky, nebylo to to pravé ořechové. 

Pak jsem ale přišla ke květáku a bylo rozhodnuto. Dnes bude květáková polévka s tymiánovo-česnekovými krutony.

V hrnci rozpálíme lžíci olivového oleje a vhodíme nadrobno nasekanou cibuli a chvilku orestujeme. 

Poté přihodíme 3 nasekané stroužky česneku a omytý a na růžičky rozebraný květák a ještě chvilku restujeme.

V odměrce si smícháme 0,5 l vody a 0,5 l mléka a zalijeme orestovaný květák, osolíme, přidáme 2 - 3 snítky tymiánu a necháme vařit do změknutí. 

Mezitím si rozpálíme troubu, plech vyložíme pečícím papírem, kaiserky nakrájíme na plátky a poklademe na plech. Pokapeme olivovým olejem, nasekáme zbytek česneku a poklademe na kaiserky. Přidáme pár snítek tymiánu a hrubozrnnou sůl a pečeme v troubě.

Jakmile máme květák měkký, ponorným mixérem ušleháme v hladký krém. 

Na talíři zdobíme krutony, pár kapkami olivového oleje a čerstvě mletým pepřem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno