Ingredience: | |
cibule | 1 ks |
česnek | 7 stroužků |
olivový olej | dle potřeby |
menší květák | 1 ks |
voda | 1/2 l |
mléko | 1/2 l |
sůl | dle chuti |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
tymián | pár snítek |
celozrnné kaiserky | 2 ks |
Ještě když jsme šli do obchodu, nevěděla jsem, co si dnes uvaříme za polévku. Prostě jsem byla bez nápadu.
Takže jsem plánovala, že se půjdeme podívat na zeleninu, a že mě třeba něco napadne.
Vystavené měli různé dýně, ale jelikož jsme dýňovou měli nedávno a navíc mám doma dýně od mamky, nebylo to to pravé ořechové.
Pak jsem ale přišla ke květáku a bylo rozhodnuto. Dnes bude květáková polévka s tymiánovo-česnekovými krutony.
V hrnci rozpálíme lžíci olivového oleje a vhodíme nadrobno nasekanou cibuli a chvilku orestujeme.
Poté přihodíme 3 nasekané stroužky česneku a omytý a na růžičky rozebraný květák a ještě chvilku restujeme.
V odměrce si smícháme 0,5 l vody a 0,5 l mléka a zalijeme orestovaný květák, osolíme, přidáme 2 - 3 snítky tymiánu a necháme vařit do změknutí.
Mezitím si rozpálíme troubu, plech vyložíme pečícím papírem, kaiserky nakrájíme na plátky a poklademe na plech. Pokapeme olivovým olejem, nasekáme zbytek česneku a poklademe na kaiserky. Přidáme pár snítek tymiánu a hrubozrnnou sůl a pečeme v troubě.
Jakmile máme květák měkký, ponorným mixérem ušleháme v hladký krém.
Na talíři zdobíme krutony, pár kapkami olivového oleje a čerstvě mletým pepřem.
Podrobné info: