Ingredience: | |
větší tuřín | 3/4 ks |
petržel | 1/2 ks |
menší brambory | 4 ks |
smetana na vaření | 200 g |
kuřecí vývar | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
malá cibule | 1 ks |
olej | dle potřeby |
jarní cibulka | na ozdobení |
sušená zelenina do polévky | 2 lžíce |
Kuřecí kuličky (12 ks): | |
mleté kuřecí maso | 300 - 400 g |
strouhanka | 3 lžíce |
sušená petrželka | 2 lžíce |
parmazán | 1 lžíce |
cibule | 1/2 ks |
vejce | 1 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
olej | dle potřeby |
Ráda zkouším nové chutě, a tak když jsem při nakupování narazila na pro mě novou zeleninu, a to tuřín, neváhala jsem a hned jsem ji přidala do košíku. Tato kořenová zelenina se hodí skvěle do teplých salátů, polévek ale i k masu. Obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé účinky. Pro poprvé jsem se rozhodla udělat z něj krémovou polévku a výsledkem jsem byla velmi mile překvapena.
Cibuli si na jemno nakrájíme a osmahneme na troše oleje, až zesklovatí. Pak přidáme na kostky nakrájený tuřín a petržel, po chvíli přidáme i na stejné kostky nakrájené brambory. Osolíme a přidáme sušenou zeleninu do polévky, zalijeme vývarem a necháme na mírném ohni vařit, a to cca 15-20 minut (do změknutí zeleniny). Zeleninu pak rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a opět provaříme. Pokud je třeba tak ještě dosolíme nebo opepříme. Podáváme s kuřecími kuličkami.
Všechny ingredience na kuličky smícháme v míse a vytvoříme kompaktní hmotu. Z této hmoty pak tvarujeme rukama kuličky, které dáme do vyšší zapékací mísy či na plech. Mísu vymažeme olejem a kuličky v něm mírně obalíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.
Podrobné info: