Pažitka
Název:

Krémová polévka s tuřínem, bramborami a kuřecími kuličkami s petrželkou a parmazánem


Krémová polévka s tuřínem, bramborami a kuřecími kuličkami s petrželkou a parmazánem


Ingredience:
Ingredience:
větší tuřín3/4 ks
petržel1/2 ks
menší brambory4 ks
smetana na vaření200 g
kuřecí vývar dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
malá cibule1 ks
olej dle potřeby
jarní cibulka na ozdobení
sušená zelenina do polévky2 lžíce
Kuřecí kuličky (12 ks):
mleté kuřecí maso300 - 400 g
strouhanka3 lžíce
sušená petrželka2 lžíce
parmazán1 lžíce
cibule1/2 ks
vejce1 ks
sůl dle chuti
pepř špetka
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Ráda zkouším nové chutě, a tak když jsem při nakupování narazila na pro mě novou zeleninu, a to tuřín, neváhala jsem a hned jsem ji přidala do košíku. Tato kořenová zelenina se hodí skvěle do teplých salátů, polévek ale i k masu. Obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé účinky. Pro poprvé jsem se rozhodla udělat z něj krémovou polévku a výsledkem jsem byla velmi mile překvapena.

Cibuli si na jemno nakrájíme a osmahneme na troše oleje, až zesklovatí. Pak přidáme na kostky nakrájený tuřín a petržel, po chvíli přidáme i na stejné kostky nakrájené brambory. Osolíme a přidáme sušenou zeleninu do polévky, zalijeme vývarem a necháme na mírném ohni vařit, a to cca 15-20 minut (do změknutí zeleniny). Zeleninu pak rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a opět provaříme. Pokud je třeba tak ještě dosolíme nebo opepříme. Podáváme s kuřecími kuličkami.

Všechny ingredience na kuličky smícháme v míse a vytvoříme kompaktní hmotu. Z této hmoty pak tvarujeme rukama kuličky, které dáme do vyšší zapékací mísy či na plech. Mísu vymažeme olejem a kuličky v něm mírně obalíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno