Ingredience: | |
kadeřávek | 200 g |
menší fenykl | 1 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
střední brambory | 3 ks |
smetana ke šlehání | 250 ml |
voda nebo vývar | 750 ml |
Ghíčko nebo máslo | 1 lžíce |
muškátový oříšek | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Konečně dorazila zeleninová bedýnka, třikrát hurá. A s ní i nový druh zeleniny do mojí kuchyně, a to kadeřávek neboli kadeřavá kapusta. V kadeřávku najdeme spousty vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny atd. Zkrátka a dobře je přímo nadupaný, zdraví prospěšnými látkami, navíc je v podstatě bez kalorií. Zkuste ho spolu se mnou třeba v této lahodné polévce.
Na ghíčku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek na tenké plátky. Přidáme kostičky fenyklu a brambor a společně chvíli restujeme, než začne zelenina chytat barvu. Poté zalijeme smetanou a vodou/vývarem, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme do změknutí zeleniny. Mezitím si připravíme kadeřávek. Listy otrháme od tuhých stonků (ty do polévky dávat nebudeme), spaříme je horkou vodou a ihned zchladíme pod ledovou vodou. Nasekáme je na nudličky a dáme povařit do polévky až ke konci varu. Bude jim stačit zhruba 8-10 minut. Na závěr rozmixujeme na hladkou krémovou konzistenci a můžeme podávat.
Podrobné info: