Pažitka
Název:

Krémová polévka z pečených batátů

vegetariánský recept


Krémová polévka z pečených batátů


Ingredience:
Ingredience:
batáty600 g
střední brambora1 ks
mrkev1 ks
jablíčka1/2 ks
na jemno nasekaný zázvor2 lžičky
červená čočka2 hrsti
česnek3 stroužky
cibule2 ks
máslo1 lžíce
zeleninový vývar1,2 l
plnotučné mléko2 dcl
curry2 lžičky
chilli dle chuti
sušená celerová nať špetka
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
rukola, parmezán na ozdobení
Postup přípravy:

Batáty, nebo též sladké brambory, jsem po očku sledovala v obchodech už nějakou dobu, ale z nějakého důvodu jsem si na ně netroufala.

Stejně jako tomu bylo třeba u lilku, jsem měla obavy, zda mi jednoduše budou chutnat a jestli náhodou koupě těchto naoranžovělých, nasládlých hlíz nebude krokem vedle. Jelikož se stále snažím do naší kuchyně přinést trochu zpestření, minulý týden jsem nakonec u regálu s batáty neváhala a šup s nimi rovnou do košíku! A výsledek? Dnes jsem byla pro další. Myslím, že si již prvním kulinářským experimentem zaslouženě našly své místo na slunci (čili v mé kuchyni :).

1. Troubu předehřeji na 180 stupňů. Batáty, bramboru a mrkev properu ve vodě, oloupu, nakrájím na menší hranolky a vložím do pekáčku. Oloupu 3 stroužky česneku, přepůlím je a přidám k batátům. To vše zakápnu olivovým olejem, lehce osolím, opepřím a vložím do trouby. Takto peču přibližně 15-20 minut a v polovině této doby směs promíchám.

2. V hrnci na mírném plameni nechám na másle zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, zapráším ji dvěma lžičkami curry, přidám zázvor a až se vše propojí, podliji směs trochou vody. Přidám nakrájené jablíčko, sušenou celerovou nať a pečenou směs z pekáčku. Takto chvíli vše restuji a pak přidám zeleninový vývar.

3. Polévku zakryji pokličkou a při mírném plameni ji nechám probublávat. Po zhruba pěti minutách do ní přidám dvě pořádné hrsti propláchnuté červené čočky.

4. Až bude v polévce vše pěkně měkké (cca 20-30 min), rozmělním zeleninu tyčovým mixérem do hladkého krému. Polévku ochutnám, přidám sůl, čerstvě mletý pepř, chili podle chuti a dále hrneček plnotučného mléka pro zjemnění. Na mírném plameni nechám polévku ještě chvilku probublávat, aby se všechny chutě hezky spojily. A je hotovo!

Polévku jsem nakonec ozdobila rukolou a hoblinkami parmezánu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Plíšková

    zavřít okno