Ingredience: | |
střední pórek | 1 ks |
středně velká mladá cuketa | 1 ks |
střední brambora | 1 ks |
voda | 1 l |
sůl | dle chuti |
tymián | špetka |
domácí lučina | 100 g |
olej | trochu |
vejce | dle chuti |
pečivo na krutony | dle potřeby |
Miluji francouzskou polévku Vichyssoise, dělám ji z pórku, brambor a kvalitního sýra s modrou plísní. Je opravdu luxusní a to je asi důvod, proč je ve Francii často polévkou svatební.
Chtěla jsem vymyslet nějakou lehčí verzi pro dceru, která je na plísňové sýry ještě malá a vzniklo toto.
Veškerou zeleninu nakrájíme na malé kousky a ty orestujeme na oleji. Zalijeme vodou, lehce osolíme a přidáme tymián. Vaříme tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka společně s lučinou.
Polévka je sama o sobě hodně sytá, ale můžeme doplnit vejcem vařeným na hniličku a krutony z pečiva.
Podrobné info: