Ingredience: | |
kvásek | 200 g |
voda | 1,5 l |
sušené houby | 2 plné hrsti |
střední cibule | 4 ks |
vejce | 6 ks |
větší brambory | 6 ks |
máslo | 100 g |
sůl | dle chuti |
kmín | dle chuti |
ocet (lze vynechat) | 1 lžíce |
pažitka | dle chuti |
To kyselo je málo kyselý! To je první věc, která se mi vždycky vybaví. Možná kvůli tomu do kysela přidávám i lžíci octa, která tam asi úplně nepatří, ale za to může Trautenberk.
Pokud doma kvásek máte, namnožíte ho denním dokrmováním směsí vody a žitné mouky. Pokud nemáte, seženete ho v pekařství (vím, že ho v Praze mají třeba v pekárně na Strossmayerově náměstí).
Kvásek smíchejte s vodou, dobře ho promíchejte, ať v něm nejsou žmolky. Houby namočte do vody. Kvásek s vodou postavte na plotnu, přidejte slité houby, osolte, přidejte kmín a přiveďte k varu. Vařte 20 - 30 minut. Přibližně po čtvrt hodině varu ochutnejte a podle chuti okyselte nebo přisolte.
Mezitím si dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené brambory sceďte a oloupejte.
Cibuli pokrájejte najemno a na másle ji opečte dozlatova. Na cibulku přidejte rozkvrdlaná vajíčka, chvilku na pánvi míchejte, ale vajíčka nenechávejte úplně dojít, dojdou v horké polévce.
Polévku buď dokončete tak, že do horké polévky v hrnci dejte vajíčka s cibulkou a na kousky pokrájené brambory, na talíři pak posypte pažitkou.
NEBO
Připravte 6 talířů. Do každého dejte porci pokrájených brambor, porci míchaných vajec a zalijte horkou polévkou, nakonec posypte pažitkou.
Podrobné info: