Ingredience: | |
ječné kroupy | 250 g |
uvařená červená řepa | 240 g |
čerstvý kozí sýr | 100 g |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
olivový olej | dle potřeby |
směs sušených bylinek | dle chuti |
Pomalu, ale jistě se ze mě stává vegetarián. Vegetariánství jsem se velmi dlouho bránila. Pořád jsem si říkala, že maso se prostě musí jíst a že bez masa nebudu mít dostatek kvalitních bílkovin… Čím dál víc mě však přecházela chuť na živočišné produkty. V létě jsem naprosto přirozeně vyřadila tekuté mléčné výrobky typu jogurt, mléko či kefír. Prostě jsem na to už neměla chuť. Léto však skončilo a mně se chuť na zakysané mléčné výrobky nevrátila, ba naopak jsem začala mít problém s masem…
K rostoucí nechuti k masu se pak přidaly i etické důvody. Najednou jsem si pod každým kouskem masa začala představovat to dané zvíře. A tak postupně docházelo k tomu, že jsem maso a ryby jedla méně a méně a kdykoliv se teď rozhodnu pro kousek masa, ať už kuřecího či rybího, jezení těchto potravin mi nedělá vůbec dobře. Nejsem z toho absolutně šťastná. Dokonce dochází i k tomu, že mi maso začíná smrdět…
Díky studiu výživy člověka, kdy jsem se učila o výživě dle krevních skupin, jsem se usvědčila v tom, že pro moji krevní skupinu nejsou maso ani mléčné produkty vhodné. A tak teď jím převážně vegetariánsky, ačkoliv sem tam maso ochutnám, především když jsem někde na návštěvě a nechci dělat problémy. Nicméně věřím, že časem maso vyloučím úplně a budu se ubírat vegetariánsky či dokonce vegansky. Vyloučení masa s sebou nese však potíže – člověk musí 2x více sledovat, co jí a kolik toho jí. S tím mi pomáhají kalorické tabulky. Zjišťuji díky nim, zda do těla dostávám správný poměr všech živin a je moc fajn pocit, když víte, že maso je nahraditelné!
Dnes pro Vás tedy mám jeden moc dobrý a jednoduchý vegetariánský recept na kroupoto s červenou řepou a kozím sýrem.
TIP: Pokud to máte rádi ostřejší, můžete s cibulí a česnekem orestovat i chilli papričku.
Podrobné info: