Pažitka
Název:

Kroupoto se žampiony a sosem z pečeného vepřového kolene


Kroupoto se žampiony a sosem z pečeného vepřového kolene


Ingredience:
Ingredience:
velké kroupy600 g
žampiony300 g
sádlo1 lžíce
bylinky dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
drcený kmín špetka
sušený česnek dle chuti
velká cibule1 ks
sos z pečeného vepřového kolene dle chuti
Postup přípravy:

Jak často se u vás na stole objevují kroupy? Pokud zřídka, připravte si se mnou tento jednoduchý, ale chutný pokrm, který potěší především milovníky hub.

Nejdříve uvaříme kroupy.
Před přípravou kroupy pořádně propláchneme, vložíme do nádoby se studenou vodou a propereme, odcedíme přes cedník a necháme přes noc namočené. Druhý den kroupy ještě jednou propláchneme, osolíme, přidáme nasušené bylinky (není nutné) i s kapkou oleje a vaříme pod poklicí doměkkka (cca po 30 minutách vaření jsou cca dobré) na jídlo. Dál pak po cca 45 minutách už jsou ale rozvařené. Po uvaření necháme asi tak 5 minut dojít a potom odcedíme. Do hlubší misky nasypeme vařené kroupy. Mezitím si na sádle orestujeme jednu  pokrájenou cibuli a přidáme očištěné a orestované plátky žampionů s drceným kmínem. Dál dusíme doměkka, trochu vše zalijeme trochou vývaru a necháme vydusit doměkka. Voňavé houby smícháme s uvařenými kroupami. Podle sebe pak osolíme a opepříme. Nakonec přidáme malinko sosu z pečeného vepřového kolena a vše dál dobře promícháme. Kroupotu to dodá výbornou chuť. Můžeme ještě  dál ochutit podle sebe ještě  pepřem, solí apod.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno