Ingredience: | |
velké kroupy | 600 g |
žampiony | 300 g |
sádlo | 1 lžíce |
bylinky | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
drcený kmín | špetka |
sušený česnek | dle chuti |
velká cibule | 1 ks |
sos z pečeného vepřového kolene | dle chuti |
Jak často se u vás na stole objevují kroupy? Pokud zřídka, připravte si se mnou tento jednoduchý, ale chutný pokrm, který potěší především milovníky hub.
Nejdříve uvaříme kroupy.
Před přípravou kroupy pořádně propláchneme, vložíme do nádoby se studenou vodou a propereme, odcedíme přes cedník a necháme přes noc namočené. Druhý den kroupy ještě jednou propláchneme, osolíme, přidáme nasušené bylinky (není nutné) i s kapkou oleje a vaříme pod poklicí doměkkka (cca po 30 minutách vaření jsou cca dobré) na jídlo. Dál pak po cca 45 minutách už jsou ale rozvařené. Po uvaření necháme asi tak 5 minut dojít a potom odcedíme. Do hlubší misky nasypeme vařené kroupy. Mezitím si na sádle orestujeme jednu pokrájenou cibuli a přidáme očištěné a orestované plátky žampionů s drceným kmínem. Dál dusíme doměkka, trochu vše zalijeme trochou vývaru a necháme vydusit doměkka. Voňavé houby smícháme s uvařenými kroupami. Podle sebe pak osolíme a opepříme. Nakonec přidáme malinko sosu z pečeného vepřového kolena a vše dál dobře promícháme. Kroupotu to dodá výbornou chuť. Můžeme ještě dál ochutit podle sebe ještě pepřem, solí apod.