Korpus: | |
jablečné pyré | 140 g |
řepkový olej | 100 ml |
panela (případně jiné sladidlo) | 80 g |
špaldová mouka T 630 | 300 g |
jedlá soda nebo sáček kypřícího prášku | 1 a 1/2 lžičky |
voda | 300 ml |
kakaový prášek Troubelice, případně karob | 2 lžíce |
Krém: | |
kokosové mléko REAL | 2 ks |
Vivani čokoláda na vaření | dle chuti |
javorový sirup či med | dle chuti |
mletá vanilka, nebo 1 vanilkový lusk - vanilka z něj | dle chuti |
banány | 4 ks |
Dort jen tak pro radost pro našeho malého a také na návštěvu k tetě. Úžasný lehký dort, který lze připravit i na oslavu prvních narozenin, k svátku, nikdy nezevšední a je velmi lehký. Potěší velké i malé, na ozdobení dortu můžeme použít vystřiženou postavičku, plyšovou hračku krtka, nebo pokud jsme více zdatný krtka připraveného z marcipánu, já jsem použila jako ozdobu krtka vystřiženého z vodových omalovánek.
Nejlépe si připravíme korpus večer a necháme do druhého dne odležet. Oloupeme si jablko, nastrouháme a rozmixujeme tyčovým mixérem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme panelu, začneme šlehat, postupně přilijeme olej, následně postupně střídáme mouku smíchanou s kypřidlem a dle konzistence přiléváme vodu, nakonec vmícháme 2 lžíce kakaového prášku.
Připravené těsto nalijeme do dortové formy, formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme důkladně vychladnout.
Připravíme si krém, kterým budeme dort plnit. Přes noc zachlazené kokosové mléko, případně 45 minut v mrazáku otevřeme, vyndáme z plechovky a vložíme do šlehací nádoby, pokud je na dně tekutý podíl, nepřidáváme jej při šlehání, došlo by k naředění a to je nežádoucí.
Obě kokosová mléka začneme pomalu šlehat, když se nám spojí, začneme šlehat na plné otáčky, když je mléko vyšlehané, přidáme namletou vanilku či vanilku z 1 vanilkového lusku, za stálého šlehání přidáme dle chuti javorový sirup či med. Nakonec nastrouháme čokoládu na vaření, já dala přibližně 2 štáfličky, jemně zamícháme metličkou a dáme do lednice přes noc zachladit. Pokud pospícháme, můžeme dát krátce do mrazáku, ale musíme hlídat konzistenci. Proto nejraději připravím krém a korpus přes noc.
Vychladlý korpus si na středu vydlabeme na výšku banánu, aby se tam hezky schoval, necháme alespoň 1cm okraj.
Vydlabaný korpus dáme stranou a rozdrolíme.
Oloupeme si banány, naměříme a nakrájíme dle vnitřní délky, kterou jsme vydlabali, případně klidně nakrájíme na kolečka a naklademe na dno korpusu.
A nyní už jen stačí navrstvit připravený krém, který jsme měli přes noc v lednici, po uhlazení do kopule dáme do lednice zachladit, po hodině upravíme tvar a posypeme rozdrobeným korpusem. Pokud chceme mít krém hutnější můžeme do něj přidat 1 lžíci chia semínek či strouhaný kokos.
Dort dáme zachladit, pokud jej budete připravovat v letních měsících, bude třeba jej držet v chladu.
Před podáváním můžeme ozdobit figurkou krtka, papírovou ozdobou, plyšovou hračkou.
Přeji příjemné mlsání, je vážně bomba, aby ne s tou čokoládou.
Podrobné info: