Pažitka
Název:

Křupavé dalamánky


Křupavé dalamánky


Ingredience:
Ingredience:
hladká žitná mouka1 hrnek
polohrubá mouka1,5 hrnku
hladká mouka0,5 hrnku
sůl3 rovné lžičky
ocet1/2 lžičky
kmín celý / drcený1 lžička
voda1,5 hrnku
sušené droždí1/3 lžičky
Postup přípravy:

Krásné, lahodné a křupavé dalamánky...jakou odměnu si může kuchařka víc přát? Těsto je řidčí, ale dalamánky jsou díky tomu krásně nadýchané. Když si pomoučíte ruce i vál a budete dalamánky jen tak lehce povalovat v mouce, určitě se podaří.

Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií.

Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky. Pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí. Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut (u mě horkovzduch). Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.

Poznámka:

Jeden dalamánek cenově vychází pod 1 Kč (podle toho, za kolik sežente hladkou žitnou mouku), proto ten název 
Recept je inspirován postupem z populárního "Chleba bez hnětení".

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno