Ingredience: | |
vepřový bok s kůží | 1 kg |
čerstvý špenát nebo 400 g mraženého (celé listy, posekaný) | 1 velký sáček |
smetana ke šlehání | 200 ml |
velká cibule | 1 ks |
sádlo | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
kmín | dle chuti |
česnek | dle chuti |
cibule | 2 ks |
Domácí noky: | |
ve slupce uvařené moučnější brambory | 1 kg |
polohrubá pšeničná mouka | cca 300 g |
vejce | 3 ks |
sůl | 1 lžička |
Vážně obdivuji všechny, kdo dokáží vařit tak, že zhubnou. Změní svůj pohled na jídla, která vaří, začnou makat, cvičit. Já mezi ně nepatřím a obávám se, že už ani patřit nebudu. Nechci se rozepisovat o tom, že najít si jen půl hodiny denně na nějaké cvičení, je pro mě sci-fi. Svůj čas dělím mezi rodinu (nejvíce ho zabere samozřejmě Žof) a práci. Nezastírám, že občas nějakou tu zábavu. Kdybych třeba vynechala každodenní krátkou kávu s maminkou, tak bych místo ní mohla cvičit. No jo, ale kdy se uvidím s maminkou? Prostě nebudu kecat, je to o prioritách.
A jídlo? Tak o tom se nebudu rozepisovat vůbec. Prostě to mám tak, že si radši dokřupava upeču bůček a uvařím si k němu špenát a domácí noky, než bych doplnila chybějící energii kuřecím prsíčkem a zeleninou na páře. Nic proti nim.
No tak, po krátkém úvodu vás varuji. Dnes to nebude recept na dietní kuřecí prsíčko. Dnes je tady nedělní oběd jako od babičky. Pěkně vypečený a pěkně tučný. Mým obědem tedy nezhubnete ani deko, ale zato ohromíte tchýni a partnera. Když teda zrovna nejsou na dietě…
Pravý nedělní oběd je tady! Dozlatova vypečený bůček s křupavou kůrkou, smetanový špenát a domácí noky.
Nejprve si připravte bůček, který dáte péct do trouby. Kůži na vepřovém boku nařízněte velice ostrým nožem. Udělejte do ní rovné zářezy, asi půl cm od sebe. Do bůčku ze všech stran vetřete sůl, mletý kmín a pepř. Do zářezů dejte plátky česneku. Použijte asi tři stroužky.
Maso dejte do pekáče, kůží nahoru. Nepodlévejte. Nepřikrývejte a dejte do trouby vyhřáté na 220 °C. Na tuto vyšší teplotu pečte asi 15 až 20 minut. Teplotu ztlumte na 130 °C a pečte dál, minimálně dvě hodiny. Po hodině pečení přidejte do pekáče na měsíčky nakrájenou cibuli. Průběžně otevírejte troubu a přelévejte bůček vypečeným tukem. Celková doba pečení záleží na tom, jak vysoký bůček máte. Ale upečené maso poznáte snadno. Téměř se rozpadá. Na nižší teplotu se bude péct minimálně dvě až tři hodiny.
Upečený bůček vyndejte z trouby a nechejte deset minut odpočinout, než jej začnete krájet.
Mezitím co se bůček peče, připravte si zbylé části oběda.
Brambory uvařte ve slupce, v osolené vodě. Horké oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo propasírujte lisem na brambory. Brambory dejte do mísy a přidejte vejce a polovinu mouky. Promíchejte a podle potřeby přidávejte mouku. S těstem byste neměli pracovat dlouho, nelekejte se toho, že těsto bude stále trochu lepit. Kdyby bylo husté a nelepilo, hotové noky by byly příliš tuhé a ne nadýchané, jak je chceme.
Z hotového těsta ihned tvořte noky, bramborové těsto totiž časem začne řídnout. Na pomoučené ploše uválejte hada o průměru asi 1,5 až 2 cm. Nožem odkrajujte kousky dlouhé asi 2,5 až 3 cm. Noky dejte vařit do vroucí, osolené vody. Hotové jsou v okamžiku, kdy vyplavou na povrch. Vyndejte je ven a podávejte s masem a špenátem.
Když se blíží doba, kdy bude bůček hotový, připravte si špenát.
V hrnci si rozehřejte kousek sádla a osmahněte na něm cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte nasekaný česnek, podle chuti, ideálně asi 2 až 3 stroužky. Promíchejte a chvíli společně opékejte. Vsypejte špenát. Ochuťte solí a pepřem. Špenátu stačí pár minut, aby změknul. Zalijte ho smetanou a ještě chvíli nechejte na plotně. Špenát nesmí být moc řídký, můžete na chvíli zvýšit teplotu a přebytečnou tekutinu vyvařit. Tím se špenát zahustí.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: