Ingredience: | |
mléko (část můžeme nahradit smetanou) | 500 ml |
jemná krupička | 70 g |
sůl | špetka |
cukr krystal | dle chuti |
čerstvé ovoce | dle chuti |
oříšky | dle chuti |
čokoláda | dle chuti |
Jako malá jsem krupicovou kaši neměla moc ráda, vlastně jsem na ni dostala chuť jen velmi výjimečně. V takovém případě musela být poprášená silnou vrstvou granka, politá kapkou másla. A když se máslo rozpustilo, všechno jsem to promíchala dohromady. Poslední dobou ale na krupicové kaši přímo ujíždím a svačím ji tak dvakrát týdně. Popráším ji karobem, pokladu tenkými plátky másla, doprostřed dám rozpustit kostičku čokolády. A lžičkou postupně nabírám malá sousta. Bez míchání! Trochu krupice si přidávám i do ovesné kaše, pro zjemnění. A občas si nachystám i krupicové flameri. Zní to možná lehce exoticky, ale v podstatě je to hustá krupicová kaše, která se nechá ztuhnout ve formičce a vychladí v lednici. Podává se s čerstvým ovocem nebo ovocnou či čokoládovou omáčkou. Někdy se do ní po odstavení ze sporáku vmíchají dotuha ušlehané bílky ze dvou vajec, flameri je pak nadýchanější. Já tenhle krok ale vynechala, z tepelně neupravených bílků mám trochu strach.
Do rendlíku nalijeme mléko a přivedeme ho k varu. Za stálého míchání metličkou přisypeme krupičku a sůl, pořádně rozmícháme, aby v mléce nebyly hrudky, a dále vaříme, dokud směs nezhoustne na kaši - měla by lehce probublávat alespoň 5 minut, aby se krupice dostatečně provařila. Osladíme podle chuti a kaši nalijeme do dvou mističek/skleniček vypláchnutých studenou vodou. Necháme vychladit v lednici.
Vychlazené flameri opatrně vyklopíme na talířek, podáváme s čerstvým či podušeným ovocem, oříšky, čokoládovou nebo ovocnou omáčkou.
Tip: Pokud flameri nejde z mističek vyklopit, zkuste je nejdříve zvenčí nahřát horkou vodou nebo flameri opatrně obkroužit nožem. Případně ho servírujte rovnou v miskách.
Podrobné info: