Ingredience: | |
lilek | 1 ks |
střední brambory | 6 ks |
velká cibule | 1 ks |
mleté krůtí maso | 750 g |
sekaná rajčata | 1 konzerva |
bílé víno | 100 ml |
česnek | 2 - 3 stroužky |
olivový olej | trochu |
tymián | dle chuti |
oregano | dle chuti |
pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
vejce | 2 ks |
sýr - Grana Padano, čedar, mozzarella | 100 g |
řecký bílý jogurt | 150 g |
plnotučné mléko | 100 ml |
smetana ke šlehání | 50 ml |
V tomhle pošmourném počasí se nám zastesklo po prosluněném Řecku, tak jsme si udělali MUSAKU. V odlehčené verzi s krůtím mletým masem a bešamelem bez mouky.
Nejdříve si předvaříme brambory ve slupce do poloměkka. Lilek nakrájíme na tenká kolečka, která osolíme a necháme "vyplakat". Na troše olivového oleje osmahneme cibulku a přidáme mleté maso, které se snažíme opéct ze všech stran. Když je maso zatažené, zalijeme ho bílým vínem a chvilku podusíme, aby se vypařil alkohol. Poté přidáme konzervu rajčat, česnek a ostatní koření. Dusíme, dokud se ze směsi nevyvaří většina tekutiny. Během té doby si oloupeme brambory a nakrájíme na kolečka o něco silnější než lilek. Kolečka lilku osušíme papírovým ubrouskem. Do vymazaného pekáčku vrstvíme nejdříve kolečka lilku přes sebe, na to brambory, na to masovou směs a končíme horní vrstvou lilku. Ten můžeme lehce potřít olivovým olejem (pokud nemáme tučnější mleté maso). Dáme do trouby, vyhřáté na 170 stupňů, zapékat na 20 minut. Mezitím si připravíme bešamel. Nastrouháme sýry najemno a smícháme s mlékem, smetanou, vejci a jogurtem. Směs nalijeme do pekáčku, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a zapékáme dalších 40 minut.
Podrobné info: