Pažitka
Název:

Krůtí musaka


Krůtí musaka


Ingredience:
Ingredience:
lilek1 ks
střední brambory6 ks
velká cibule1 ks
mleté krůtí maso750 g
sekaná rajčata1 konzerva
bílé víno100 ml
česnek2 - 3 stroužky
olivový olej trochu
tymián dle chuti
oregano dle chuti
pepř dle chuti
sůl dle chuti
vejce2 ks
sýr - Grana Padano, čedar, mozzarella100 g
řecký bílý jogurt150 g
plnotučné mléko100 ml
smetana ke šlehání50 ml
Postup přípravy:

V tomhle pošmourném počasí se nám zastesklo po prosluněném Řecku, tak jsme si udělali MUSAKU. V odlehčené verzi s krůtím mletým masem a bešamelem bez mouky.

Nejdříve si předvaříme brambory ve slupce do poloměkka. Lilek nakrájíme na tenká kolečka, která osolíme a necháme "vyplakat". Na troše olivového oleje osmahneme cibulku a přidáme mleté maso, které se snažíme opéct ze všech stran. Když je maso zatažené, zalijeme ho bílým vínem a chvilku podusíme, aby se vypařil alkohol. Poté přidáme konzervu rajčat, česnek a ostatní koření. Dusíme, dokud se ze směsi nevyvaří většina tekutiny. Během té doby si oloupeme brambory a nakrájíme na kolečka o něco silnější než lilek. Kolečka lilku osušíme papírovým ubrouskem. Do vymazaného pekáčku vrstvíme nejdříve kolečka lilku přes sebe, na to brambory, na to masovou směs a končíme horní vrstvou lilku. Ten můžeme lehce potřít olivovým olejem (pokud nemáme tučnější mleté maso). Dáme do trouby, vyhřáté na 170 stupňů, zapékat na 20 minut. Mezitím si připravíme bešamel. Nastrouháme sýry najemno a smícháme s mlékem, smetanou, vejci a jogurtem. Směs nalijeme do pekáčku, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a zapékáme dalších 40 minut.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno