Těsto: | |
špaldová mouka T 1050 | 450 g |
žitná mouka celozrnná, jemně mletá | 50 g |
sůl | 1 a 1/2 lžičky |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička |
bílý jogurt | 1 malý kelímek |
Alsan Bio (nebo olej) | 50 g |
mandlové mléko (či klasické) | 1/4 balení |
droždí | 1/2 kostky |
špaldová mouka T 1050 | na podsypání těsta |
České Ghíčko | na potření okrajů |
Náplň: | |
olivový olej | dle potřeby |
krůtí prsní řízky | 500 g |
med | 2 lžíce |
baby grilovací koření | dle chuti |
červená maďarská paprika lahůdková Grešík | dle chuti |
cibule | 4 ks |
šalotky | 2 ks |
sůl | dle chuti |
sušené houby | 4 hrsti |
voda | dle potřeby |
Po dvoudenním grilovacím obžerství, stále zbývalo poměrně dost naloženého masa. Jelikož už nebyla chuť na opětovné grilování, rozhodla jsem se naložené maso zužitkovat na přípravu pizzy. Musím říct, že to byla výborná volba. S manželem jsme si velmi pochutnali, kladl mi na srdce, že ji večer dojí, ha, ha. Jelikož jsme ji už neměli strašně dlouho, padla za vlast téměř bez dvou kousků k obědu.
K večeři, to byla taková malá chuťovka, ale každopádně jsem si nasadila laťku velmi vysoko a manžel mi naznačil, že bych ji mohla zase brzy udělat. Pokud chcete pizzu pouze jednu, zbylé těsto můžete využít k přípravě langošů a náplň zmenšit na polovinu.
Maso bude mít mnohem lepší chuť, pokud jej naložíme předem. Krůtí prsní řízky omyjeme, očistíme, osušíme, nakrájíme na malé kostky. Maso vložíme do mísy, posypeme grilovacím kořením, přidáme mletou papriku, sůl, 2 lžíce medu a zalijeme olivovým olejem, překryjeme alobalem a dáme do lednice.
Druhý den si připravíme těsto. Do mísy nasypeme špaldovou a žitnou mouku, přidáme bílý jogurt, sůl, ve vodní lázni rozpuštěný Alsan bio, případně místo něj 2 lžíce oleje: Ohřejeme si mandlové mléko (nebo klasické), ve kterém rozpustíme droždí a nalijeme do mísy k ostatním ingrediencím, přidáme lžičku kypřícího prášku a vše společně propracujeme. Pokud by se těsto příliš lepilo, moukou podsypeme.
Těsto necháme kynout 1 hodinu.
Před koncem kynutí vyndáme naložené maso z lednice, rozpálíme pánev, maso orestujeme, přidáme pokrájenou cibuli a šalotku, směs hub, část cibule přidáme hned k masu, jak se zatáhne. Zbylou část před stažením z plotny pouze vmícháme. Počítáme s tím, že se maso bude společně s těstem péct 20 minut, takže maso pouze na pánvi zatáhneme, aby nedošlo při pečení k vysušení.
Já jsem měla houby sušené, které jsem hodinu předem namočila, před přidáním do masové směsi, jsem houby přecedila přes sítko a nechala vykapat.
Vezmeme si pracovní podložku či vál, pomoučníme a přendáme polovinu vykynutého těsta z mísy, propracujeme, vyválíme. Připravené, vyválené těsto přendáme na plech s pečícím papírem, lehce prsty vytvarujeme okraj. Na těsto nandáme směs masa, cibule a hub, okraje potřeme přepuštěným máslem - Ghí. Připravenou pizzu vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 18-200°C přibližně 20 minut.
A pak už jen hurá do toho. Nebojte se toho a určitě vyzkoušejte, není to žádná věda, zvládne to každý. Jen upozorním, že my nemáme rádi křupavé pizzy, těsto je měkké. Při alergii na mléčnou bílkovinu vynechejte bílý jogurt a přidejte tuk navíc, postačí 50g.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: