Pažitka
Název:

Krůtí plátek s brokolicovými bramborami


Krůtí plátek s brokolicovými bramborami


Ingredience:
krůtí stehenní plátek bez kůže150 g
brambory250 g
brokolice150 g
vejce1 ks
šalotka1/2 ks
mrkev1 ks
řapíkatý celer1 ks
med1 lžička
jahodový džem1 lžička
extra panenský olivový olej trochu
červené víno1 dcl
sůl špetka
pepř špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Brokolice by ve vyváženém jídelníčku neměla chybět.

Uvaříme si oloupané brambory a brokolici necháme spařit v mírně osolené vodě. Připravíme si krůtí plátek, který osolíme, opepříme a opečeme jej zprudka na rozpálené pánvi z každé strany přibližně 3-5 minut. Maso dáme stranou a do té samé pánve přidáme na drobno nakrájenou zeleninu společně se šalotkou a restujeme do zlatova. Přidáme med, džem, necháme lehce zkaramelizovat a podlijeme červeným vínem.  Poté, co se vypaří alkohol, vrátíme maso zpět do pánve a na mírném plameni jej necháme odpočívat společně se zeleninou a vinnou redukcí. Mezitím si připravíme uvařené brambory s brokolicí, které na pánvi zamícháme společně s vejcem a dochutíme. Nyní by mělo být vše připraveno k podávání.

Energické hodnoty:

Sacharidy 70 g
Bíkoviny 45 g
Tuky 20 g

Během týdne většinu mých jídel tvoří drůbeží netučné maso, luštěniny nebo ryby, a proto trochu šťavnatější stehenní řízek uvítám vždy s nadšením. Zároveň však zůstanou v mezích a můžu si bez výčitek pochutnat.

Tipy: Pro snížení obsahu tuků využijte k přípravě kuřecí nebo krůtí prsíčka.  Brokolice by ve vyváženém jídelníčku neměla chybět. Jedná se o výborný zdroj vitamínu, vápníku a také jsou velmi dobře zdokumentovány její blahodárné účinky v souvislosti s redukcí hmotnosti, proto se opravdu nebojte zařazovat tuto potravinu velmi často do jídelníčku.  

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Robert Maška

    zavřít okno